Madımak Otu ve Madımak Otu Faydaları Madımak Otu, İç Anadolu yöresinde Sivas, Erzincan, Tokat, illerinde çokça bilinen, kuzukulağıgiller familyasından, kendiliğinden yetişen, çok yıllık otsu bir bitkidir. Anadolu halk mutfağında besin olarak kullanılmaktadır. Madımak Salatası adıyla çiğ olarak tüketildiği gibi; çorbası, yahnisi, böreği, mıhlaması, cacığı da yapılmaktadır. Nisan-Mayıs aylarında kırsal bölgelerden toplanarak; yöre insanınca tüketilir. Son yıllarda Madımak Otu'na yoğun bir talep yaşanmaktadır. Özellikle Madımak Çorbası çok talep görmektedir. Büyük şehirlerde pazarlarda fiyatı ortalama 10 TL den satılmaktadır. Madımak Otunun Faydaları Aynı zamanda; bahçe ve tarlalardaki istenmeyen otlardan kurtulmak için madımak otu ekilebilmektedir. İçeriğindeki fenol bileşikleri sayesinde, diğer bitki gelişimlerini durdurucu/boğucu etkisi vardır. Yerli ve yabancı alanda henüz üzerinde yeterince araştırma yapılamamıştır. İdrar söktürür ve idrar arttırıcı özelliği vardır. Ayrıca Kan şekerini düşürdüğü de söylenmektedir. Ayrıca damar büzücü etkisi olduğundan dolayı; basur, doğum kanamaları ve adet kanamalarında kullanıldığı bilinmektedir. Ancak sözü edilen bu faydaların bilimsel bir açıklaması çok yoktur. Bu sebeple sadece bir besin olarak bilinmesinde zannımızca fayda vardır. Ayrıca madımak otunun kurutulmuş yumrusu veya yaprakları çay olarak da tüketilmektedir. Karamuk ve Karamuğun Faydaları Karamuk bitkisi, sarı ağaç olarak da bilinir. Yaz sonlarında siyah veya kırmızı renkli meyveleri olan, sarı çiçekli 2 metrelik bir çalıdır. İç Anadolu, Balkanlar ve özellikle Kuzey Anadolu'da yaygın bir türdür. Kullanılan kısmı: Kökü, kabukları, yaprakları, meyveleri. Tohumları zehirlidir. Karamuk ağacının kısaca faydaları ise şöyledir. Kurutulmuş kökleri suda kaynatılarak içilir. Bunun yanında meyvesi mayhoş, ekşi tadıyla oldukça lezzetlidir. Meyve, hoşaf, şerbet, reçel olarak tüketilebilir. Yapraklarından çorbalara ekşi lezzet vermek amacıyla kullanıldığı bilinmektedir. Karamuğun Bilinen Yararları Soğuk algınlığını giderir. Kökler iştah açıcı, ateş düşürücü olarak kullanılır. Meyveler ise idrar söktürücü ve göğsü yumuşatıcı olarak bilinir. Kullanım şekli ve dozu: 4 bardak suya 20 gram yaprak konur. Birkaç dakika kaynatılır. Günde 3 kere 1'er çorba kaşığı içilir. * Tonik: Kabuk, kök yaprak veya meyvelerinden 20 gramı 2 bardak suda haşlanır. Günde 3 kere 1'er bardak içilir. Kalp hastalarının ilacı: Alıç Alıcın Karadeniz ve İç Anadolu bölgeleri başta olmak üzere Sivas, Hatay, Giresun, Sinop, Ankara, Gaziantep dolaylarında yetişen bir bitki olduğunu belirten Prof. Dr. Coşkun Usta, Latince adı 'Crataegus oxyacantha' olan alıcın, çok eski dönemlerden beri Yunan bitki uzmanları tarafından kalp güçlendirici olarak biliniyor. 'Yapılan klinik ve deneysel çalışmalarda elde edilen sonuçlara göre alıçtan elde edilen hap şeklindeki ekstrelerin, oldukça kalp koruyucu ve kalp kasını güçlendirici etkileri söz konusu. Orta derecedeki kalp yetersizliğinde tedavi edici boyutu, tıpta kullanılan ilaçlar kadar etkili olduğu çalışmalarda ortaya konmuştur. Kalp damarlarında kan akımını oldukça güçlü bir şekilde artırmaktadır. Bu da kalp damarları tıkalı hastalarda oldukça yararlı bir etkidir.' Alıç Çayı Faydaları 549 EmailShare SUMOME Özellikle kalp sağlığını korumak için tüketilen bitkisel çaylar arasında adı sık sık geçen 'alıç çayı' bu özelliği ile Almanya, Avusturya başta olmak üzere Avrupa kıtasında pek çok ülkede geleneksel olarak kullanılan bitkisel çaylar arasında yer almaktadır. Yazılı kaynaklarda, Amerikalı doktorların 1800'lerin başlarında alıç ağacı yapraklarını ve yemişlerini, kan dolaşımı bozuklukları ve solunum yolu hastalıklarını tedavi etmek amacıyla kullandıkları yer almaktadır. Günümüzde ise alıç ağacı yaprakları ve yemişleriyle hazırlanan çay, kalp ve damar sağlığını korumak için popüler olarak tüketilmektedir ancak bu konuda kesin olarak faydası olduğunu söyleyebilmek için daha çok bilimsel araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Kalp krizi riskini azaltır Kan dolaşımını düzenler Göğüs ağrısına iyi gelir (Anjin) Yüksek tansiyonu düşürür Damarlarda plak oluşumunu engeller Baş ağrısına iyi gelir Sakinleştirici etkisi vardır Kas spazmlarına iyi gelir Çobandeğneğigiller familyasındandır. Evelek 50-150 cm boylarında ,çok yıllık,otsu bir bitkidir.Yuvarlak,dik gövdeli,saplı,uzunca,eliptik yapılıdır.Yaprakların kenarı dallıdır.Haziran-eylül aylarında salkım halinde yeşil çiçekler açar.Görünüş olarak aynı familyadan olduğu kuzukulağını çağrıştırıyor;ondan daha boyludur.Yaprak ve gövde kuzukulağı gibi ekşi değildir. Ama bunun da taze yaprakları sebze olarak kullanılır.Aynı amaçla kurutulurda.Et dolması yapılır.Alabalık sarılıp tereyağında kızartılırsa balığa hafif ekşimsi bir lezzet katar. Bitki tarım bitkilerine örneğin hububata zarar verebilir.Bunun için derin sürüm yapılmalı,güçlü kökleri toplanıp yakılmalıdır. Gığış adı verilen meyveleri Sivas ve Tokat dolaylarında çay yerine demlenerek içilir.1600 metre yüksekliğe kadar olan gölgelik ve nemli yerlerde kendiliğinden yetişir. FAYDALARI: -Güç verici , -İştah Açıcı , -İshal giderici, -İdrar arttırıcı, -Kan temizleyici, -Hazmı kolaylaştırıcı etkileri vardır. -Yaprakları çıbanları olgunlaştırmak yara ve egzamaları gidermek için lapa olarak sarılır. Bunun için kurutulmuş kazık köklerinden 50 gram 1 litre suda 10-15 dakika kaynatılır ve günde birkaç bardak içilir yada günde 1-3 gram toz halinde alınır. Zambakgiller (Liliaceae) familyasındandır. Türkiye'nin pek çok yerinde yetişir. Bir çok yöresel adı vardır. Kıştan yaza kadar toplanır. Sarımsak yerine kullanılan bitkilerdendir. Çiğken de yenir. (Sivas) Körmen, (Bodrum) yabansarımsağı, (İstanbul) kırsoğanı, (Kars) gurante. Tansiyon düşürücüdür. Kalp problemi olanlara tavsiye edilir. Zambakgillerden soğan ve sarımsak dünyada ençok kullanılan 'aromatik' bitkiler listesinin en başlarındadır. Köremen otunun faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz; Kalp damar hastalığı risk taşıyanlara önerilir. Soğuk algınlıklarına karşı da birebirdir. Bu yararlı bitkinin antibiyotik özelliğinin yanı sıra daha da önemli yararları bilinmektedir. Örneğin araştırmalar bu lezzetli ailenin tümörlerin büyümesini durduğu, hatta tersine çevirdiğini de göstermektedir. Haziran eylül ayları arasında küçük çiçekler açan, tüysüz yapraklara sahip, ortalama 50-60 cm'e kadar boylanabilen, dağ, orman, tarla ve çayırlarda sık bulunan otsu bir bitkidir. Kuzu kulağı genellikle nemli bölgelerde ve kumlu topraklarda yetiştirilir. Kuzu kulağı ekşi bir tada sahiptir. İçindeki Maddeler (Etken Maddeler) ve İçeriği Yapraklarda potasyum okzalat, oksalik asit, köklerde ise tanen, antrakinon türevleri, nişasta, reçine, şekerler vardır. Ayrıca kuzu kulağı, A, B, C vitaminleri, demir ve fosfor yönünden de zengindir. Sosyal medya hesabı üzerinden ilginç ve faydalı paylaşımlarda bulunan magazin dünyasının renkli yüzü Gülben Ergen, sağlıklı bir paylaşımda bulundu. Kuzu kulağı bitkisinin fotoğrafını paylaşan Ergen, altına da uzun uzun kuzu kulağının faydalarından bahsetti. Kuzu Kulağının Faydaları (Yararları) ve Tıbbi Etkileri İdrar söktürücü, böbrekleri çalıştırıcı, bağırsakları yumuşatıcı ve kabızlığı giderici etkileri olan kuzu kulağı, ateşi düşürür ve kanamayı durdurmaya yardımcı olur. İskorbit hastalığına faydalı olan kuzu kulağı, safra kesesi için de büyük fayda sağlar. Kuzukulağının yaprakları haşlanarak suyla hazırlanan karışım diş ağrılarını dindirir. Mide şişliğini giderir. Kanı temizleyici özelliği de bulunan kuzukulağı, cilt hastalıklarına da iyi gelir. Ciltte bulunan lekeler, çıbanlar, sedef hastalığı, egzama gibi deri hastalıklarına karşı kuzu kulağından faydalanmak için hasta bölgeye kuzu kulağı lapası sürülür. Sarılık hastalığına karşı da fayda sağlayan kuzu kulağı, anne sütünü çoğaltmak ve vücudu kuvvetlendirmek için de kullanılır. Ayrıca regl dönemi kanamalarının düzene sokulmasına yardım eder ve cinsel gücü arttırır. Nezle, grip, soğuk algınlığırahatsızlıkları için de kullanılan kuzu kulağı, sindirim sisteminin düzenlenmesine de büyük fayda sağlar. Kuzukulağı çayısayesinde ateş düşürülmesi ve safra söktürülmesi mümkündür. Ateş düşürücü ve idrar söktürücü olarak 50 gr. kuru kuzukulağı 1 lt. kaynar suya konur. Günde 4 fincan içilir. Egzama, sivilce ve sedef hastalığı için 50 gr. kuzu kulağı 1 lt. su içinde 10-15 dk. kaynatılarak elde edilen sıvının günde 3 bardak olarak içilmesi gerekir. Safra söktürücü olarak kullanılması için iki litre su kaynatılır. İki litre su için 60-100 gr. kuzukulağı kökü temizlenir ve kaynatılan su köklerinin üzerine dökülerek 25-30 dk. kısık ateşte demlenir. Daha sonra ocaktan alınan suyun içinden su soğuduktan sonra kuzukulağı kökleri temizlenir ve kalan su sabah ve akşam olmak üzere birer bardak içilir. Yöresel isimleri: Pezik, Pazı Yetiştiği yerler: İç Anadolu ve Doğu Akdeniz Nemli yerlerde, tarla ve bahçelerde yetişir. Kültüre alınmıştır. Kullanılışı: Toprak üstü aksamı halk tarafından sebze olarak kullanılmaktadır. Kavurma, diple, sarma ve çorba gibi yemekleri yapılmaktadır. Yumrusundan ise turşu yapılmaktadır. Semt pazarlarında yoğun olarak satışı yapılmaktadır. FAYDALARI: Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar. Kansızlığı giderir. Şeker hastalığı ve vereme karşı korur. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. Sinirleri yatıştırır. Vücudu kuvvetlendirir.