Ersoy Dede

Ersoy Dede

15 Ekim 2015, Perşembe

RTÜK’ün Ne Haddine!

Digiturk yerinde ancak geç kalmış bir kararla, FETÖ'nün propagandasını yapan kanalları platformundan çıkardı.. Digiturk'ü Kablo Tv ve Teledünya da takip etti.. Tivibu ve Turkcell Tv de daha evvel bazı kanalları yayınlamama kararı almıştı zaten.. Şimdi kıyameti koparıyorlar.. Bu tavrın 'sansür' olduğuna kamuoyunu ikna etmeye çalışıyorlar..
**
Bir şeyi dikkatlerden kaçırmamamız lazım.. Bu adı sayılan televizyon kanalları, bangır bangır FETÖ propagandası yapıyor. Ellerine geçen her fırsatı bunun için değerlendiriyorlar. 24 saat nefes almadan öfke kusuyorlar. Polis ve yargı içindeki cuntaya dönük her operasyonda devlet, millet, memleket aleyhine yayınlar yapıyorlar, kitleleri galeyana getirip, sokaklara döküyorlar.. Yapmıyorlar mı bunu?.. 'Hepsini anladık da Yumurcak Tv'de ne gördünüz?' diyen bazı süper zekalar var. RTÜK'ün izleme ve değerlendirme ofislerinde kayıtları vardır.. Ekrem Dumanlı'nın gözaltına alındığı gün, 14 Aralık 2014 tarihinde, saat 13:00'ten sonraki yayınlarına baksınlar.. Sadece o gün yapılan yayınlar bile, çocuk kanalı şeklinde kurulup, örgütün propaganda mecrasına nasıl dönüştürüldüğünü göstermeye yeter.. Ama RTÜK tüm bunları görmezden gelecek. Ulusal güvenliği tehdit eden bir örgütün propaganda mecrasına dönüşen bu televizyonlarla ilgili digital platformların aldığı kararlar için savunma isteyecek.. Pes..
**
Şimdi RTÜK, aralarında Digiturk'ün de olduğu bu platformlardan savunma istemiş.. Vay efendim sen nasıl çıkarırsın bu kanalları platformundan?.. Değerli dostlar.. Digiturk'ün ya da diğer platformların aldığı kararlardaki ulusal güvenlik ya da Ankara Cumhuriyet savcılığının ilgili yazısına hiç girmeyeceğim.. İşin o kısmı, meselenin zaten ana omurgasını oluşturuyor.. O hukuki metni masaya koyduğunuz anda tartışma zaten kendi kendine son buluyor.. Ancak ben bu hususta başka bir noktaya dikkat çekmek istiyorum..
**
500'ün üzerinde kanalı bünyesinde bulunduran ve ortalama 2 buçuk milyon aboneye hizmet veren Digiturk, son tahlilde bir ticari müessesedir.. Digiturk ya da D Smart… Bu platformlar, kanalları ve aboneleriyle ilgili bir denge-ölçümleme yapmıyorlar mı?.. Daha açık söyleyeyim.. 6 yerli müzik kanalı var platformda.. Ve bunlardan biri, neredeyse hiç izlenmiyor.. Ama 8 belgesel kanalı var. İzleyici bir belgesel kanalı daha talep ediyor.. Digiturk yöneticileri, o izlenmeyen müzik kanalını çıkarıp, talebi yüksek olan belgesel kanalını arza sunmak isterse, bu kimi ilgilendirir?.. Diyelim ki özel şartlar nedeniyle tarafları ilgilendirsin.. Misal platformdan çıkarılan kanal, bu nedenle ticari kayba uğradığını iddia ederek mahkemeye gitsin.. Platform, elindeki raporları sunarak asıl ticari kayba bu kanalın varlığıyla kendisinin uğradığını iddia etsin.. Orasını bilemem.. Ama RTÜK, bu meseleninin tarafı mıdır Allah aşkına?..
**
RTÜK, asli işlevi bakımından, idari regülasyon icrasından sorumludur.. Ötesine karışamaz.. kafanızda iyice belirginleşsin diye söylüyorum.. Bugün Digiturk, Cnn İnternational ya da BBC World'ü de platform dışında bırakırsa, RTÜK savunma mı isteyecek?.. Ya da 'Neden listenizde Amerikan haber kanalları var da Kanada haber kanalları yok' diye hesap mı soracak?... Bir mağazada hangi ürünü satacağına mağaza sahibi karar verir.. Bakın iyi anlayın demek istediğimi.. Hangi müşterinin kabul edileceğine yönelik olarak değil buradaki tasarruf.. Hangi ürünün satılacağına yönelik.. Melesa, hiç satılmayan mercimek çorbasını artık pişirmeme kararı alan sanayi Lokantasına, çorbacılar üst kurulu yazı yolluyor; "savunmanı ver, bu çorbayı neden satmıyorsun" diye.. Bu olacak iş mi şimdi?..
**
Son not da RTÜK'ün 4/5'lük ittifakına.. Mümkünse aynı sokaktan bile geçmeyeceğini söyleyen Devlet Bahçeli, kendi üyeleriyle, PKK şemsiyesi altında siyaset yapan HDP'nin üyelerinin elele vererek karar çıkarttığından haberdar mıdır?.. Hem de ne kararı? Paralel örgütü koruma ve kollama kararı.. paralel örgütün en fazla zulmüne uğramış bir parti olan MHP'nin lideri bu karar hakkında ne düşünüyor, merak ediyorum.. Kalın sağlıcakla..

SON DAKİKA