Ersoy Dede

Ersoy Dede

18 Ekim 2017, Çarşamba

Belirsizlik Çağında Değişim

TRT World son derece önemli bir çalıştay tertipliyor..
Pek çok ülkeden yaklaşık dört yüz siyasetçi, işadamı, akademisyen, aktivist ve gazeteci, İstanbul'da buluşuyor..
'Belirsizlik Çağında Değişime İlham Olmak'
'Belirsizlik Çağı' içinden geçmekte olduğumuz süreci çok çok iyi yansıtmıyor mu Allah aşkına?.. Amerika'dan Rusya'ya, Irak'tan Suriye'ye kadar politik arenada tam da 'forum'un başlığında altı çizildiği gibi bir 'belirsizlik çağı'ndan geçmiyor muyuz?.. Bence gündem tam isabet..
TRT World'ün Ulus'taki binasında TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, TRT Genel sekreteri Mustafa Alcan ve TRT World Haber Koordinatörü Fatih Er'in misafiri olduk geçen akşam bir kaç yazarla birlikte.. Bu forum ve bağlantılı projeler hakkında bilgi aldık..
Ve gerçekten gurur duydum..
Evvelâ foruma dair bir iki bilgiyi paylaşayım..
Bu içinden geçtiğimiz 'belirsizlik çağı'nın belki de en belirgin mağduru olan Somali'den bir heyet gelecekti.. Başbakan Hasan Ali Hayri başkanlığında genişçe bir heyet.. Beyaz adamın Somali'yi ne hale getirdiğini anlatacaklardı.. Nasıl açlıkla, sefaletle imtihan olduklarını.. İşte o alçakça terör saldırısı gerçekleşti ve başkent kana bulandı.. Dolayısıyla bütün dış programlar iptal oldu.. Bana sorarsanız Somali Başbakanı'nın Türkiye programını iptal etmesine yol açan bu son gelişme bile bu forumun sonuç bildirgesinde yer almaya değer.. Zaten İstanbul'da konuşulacak olan, tam da buydu.. İşte öldüler.. Netice değişmedi.. Malcolm X'in kızı aktivist Ilyasah Shabazz geliyor.. Onu açıkçası merak ediyorum.. Sadece sunuşunu dinlemek üzere elbette orada olacağım. Ama kapsamlı bir mülakatını da okumak isterim.. TRT Genel Müdürü İbrahim Eren ve RUSI (Royal United Services) Genel Direktörü Karin von Hippel'in oturumları kuşkusuz uluslararası medyanın büyük krizler karşısında alacağı tavrı örneklemek bakımından çok önemli.. İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nda İnanç ve Topluluklardan Sorumlu Bakanlık görevinden ülkesinin Gazze politikası nedeniyle istifa eden İngiltere'nin ilk Müslüman kadın bakanı Barones Sayeede Warsi geliyor.. O da beni heyecanlandıran isimlerden biri.. Ve elbette merakla beklediğim oturum… "..Sorumlu Habercilik: Medya Etiği ve Savaş Suçlarını Haberleştirmek…" TRT World'ün Şef editörü Resul Serdar Ataş, Uluslararası Hukuk Uzmanı Rodney Dixon, meslektaşlarımız Nicole Johnston ve Sara Helm'in deneyimlerinden istifade etme imkânı bulacağız..
**

ADEM'İN ZORLU YOLCULUĞU

Değerli dostlar TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, bu forumun nasıl doğduğunu anlatırken, bir çınar ağacı gibi farklı farklı dallarda yapılan çalışmalardan da bahsetti. Mesela TRT World ekibi, sınırdaki Suriyeli çocuklara basit imkanlarla nasıl gazetecilik yapacaklarını anlatan hızlandırılmış bir eğitim vermiş.. Gaziantep'teki Nizip Mülteci Kampı'nda.. 40 kadar mülteci çocuk, TRT World'ün deneyimli ekibi tarafından eğitilmiş durumda.. Projenin ismi, "Suriyeli Çocuklar: Bugünün Mültecileri Yarının Gazetecileri".. Bu da aslında "World Citizen" girişiminin bir parçası..

Özellikle mültecilere yönelik küresel farkındalık yaratmayı amaçlayan girişim, haberlere konu insani meselelerin çözümüne tüm medya araçlarını mobilize edip, farkındalık yaratarak katkıda bulunmak üzere oluşturulmuş.. Bu kapsamda daha evvel de İdlib'deki çocuklara 'gülümseten kutular' yollamışlar.. Kutular bizzat Ulus'taki TRT World binasında, TRT World çalışanlarınca yerleştirilmiş.. Şimdiki proje ise tüm Dünyanın dikkatini bu coğrafyaya çekecek gibi görünüyor.. Projenin tam adı daha netleşmedi.. 'Adem'in Zorlu Yolculuğu' diyebiliriz ama.. Muhtevası itibariyle öyle. Bir çizgi film bu.. TRT World Citizen olarak TRT Çocuk'la işbirliği içinde yapılmış bir proje.. Adem.. Bir Suriyeli çocuk.. Ailesini savaşta kaybetmiş.. Çaresiz ve bir başına kaldıktan sonra koyulmuş yollara.. Yollar onu Türkiye'deki mülteci kampına çıkarmış.. Burada da annesiz ve babasız, mutsuz bir çocuk çıkıyor karşımıza.. Buradan sonra ise zorlu Avrupa yolculuğu başlıyor Adem'in.. Çocuklarda mülteci meselesi ve savaşa karşı farkındalık oluşturmak bakımından çok heyecan verici görünüyor..

Bu forumdan sonra bu çizgi filmi de görmüş olacağız sanırım.. Merakla bekliyor olacağız..

SON DAKİKA