Ersoy Dede

Ersoy Dede

17 Kasım 2017, Cuma

2019 Arayışları

2019 öncesi saflar netleşmeye başladı..
CHP'nin, Erdoğan gibi daha evvel yanına bile yaklaşamadıkları bir ismi sandıkta yenmek için geceli gündüzlü çalıştığı görülüyor..

Mevcut sosyoloji ile CHP markası altında girilen yarıştan galip gelinemeyeceğini Kılıçdaroğlu da biliyor.. Onun için hedefine sağ seçmeni almış durumda..

Buradan bir oy devşirmenin hesaplarını yapıyor anlaşılan o ki. Ve her dönemin sağa bakan solcusu ya da sola yakın sağcısı olarak gösterilen İlhan Kesici ismini yedekte tutuyor..
**

Peki, CHP, 16 Nisan'daki yüzde 49'u yakalayabilir ve üzerine çıkabilir mi?..

Rakibi Erdoğan olmasa elbette onlarca politik analiz yapılabilir.
Ama 15 yıldır girilen her yarışı kazanmış olan Erdoğan'a karşı ne yapacaklarını göreceğiz..

Devlet Bahçeli'nin, '… eğer karşı tarafta 16 Nisan'daki gibi bir bloklaşma olursa biz de AK Parti'nin yanında yer alırız..' mealindeki konuşmasından sonra muhtemeldir ki artık saflar netleşmeye başlayacak..
Belirgin biçimde CHP + HDP + İP bloku bir kenarda,
MHP + BBP + AK Parti ise diğer tarafta yer alacak..
Erdoğan'ın etrafında birleşen bu üç partinin kendi kırmızı çizgilerini koruyarak yapacakları bir ittifaktan netice almaları mümkün..
Bana sorarsanız MHP ve BBP'de kendini gösteren sert milliyetçi söylem, AK Parti'nin Güneydoğu'daki oylarına olumsuz etkileyebilir.. Ama doğru anlatılırsa o olumsuzluk bile yaşanmadan, ilk turda yüzde 60'ın görülmesi kaçınılmaz..
CHP'nin başını çektiği blokta ise 90'ların kirli ve karanlık savaşının kahramanı Meral Akşener ile o yılların mağduriyetini oya tahvil eden HDP yan yana gelecek..
Muhtemel iki sonucu var. Ya Meral Akşener'in İP'ine tutunan milliyetçi seçmen, 'ben PKK'lılarla girilen ittifakta yokum' diyecek ya da HDP tabanı İP'e tepki gösterip sandığa gitmeyecek..
Her hâl ve şartta kimse eğer bu 'çatı'nın mimarı söyleyeyim, başkanlık oylaması gibi sadece iki seçeneğin olduğu (referandum gibi düşünün) bir seçimde bile yüzde 25'i göremeyecek.. Büyük hayal kırıklığı bekliyor CHP/HDP/İP blokunu.. Bence bu işin mühendisliğine daha fazla emek vermeleri gerekecek. İlk etapta 'Erdoğan düşmanlığı seçmeni konsolide edecek' zannediyor olabilirsiniz ama seçmen de aptal değil. Erdoğan'ın yerine ne koyacağınızı görmek isteyecektir.. Yoksa 'İYİ' bir fikriniz, parlamentoda da hüsran yaşatır bu ittifak size, söyleyeyim..
**
Ha ikinci seçenek, 'Meral Akşener etrafında birleşelim ve HDP'yi dışarıda bırakalım'.. olabilir..
Bu da CHP'den Akşener'e atılmış bir büyük kazık demek olacaktır.. Zira seçimler bitip de Erdoğan hükümeti kurduğunda, cumhurbaşkanı adayı olduğu için genel seçimlere girememiş olan Meral Akşener, hepten devre dışı kalacak demektir..
Bilemiyorum belki de üst aklın istediği zaten bu.. Göreceğiz bakalım..

SON DAKİKA