Mehmet Sait Kılıç

Mehmet Sait Kılıç

23 Aralık 2016, Cuma

Yediğiniz hurmalar sizi tırmalar

Geçen gün Berlin'de bulunan Noel pazarına DAİŞ militanı, TIRLA saldırdı. Saldırıda 12 kişi öldü, 50 kişi de yaralandı.

Öncelikle bu terör saldırısını amasız ve fakatsız bir şekilde kınıyoruz.

Söz konusu saldırı sonrası Merkel politik açıdan oldukça zor duruma düştü. Daha şimdiden yabancılara ve mültecilere karşı yürüttüğü politikalar yüzünden koalisyon ortakları ve ırkçılar tarafından eleştirilmeye başlandı bile.

Öyle ki, AFD'li ırkçı bir vekil Noel pazarında öldürülenleri Merkel'in ölüleri olarak niteledi. Tüm suçu Merkel'e yıktı yani.

Dolayısıyla Merkel 2017 seçimlerinde zorlu bir adaylık sürecinden geçecek.

Öte yandan Batı'nın geleneksel değerlerinin başında gelen Noel kutlamalarına karşı düzenlenen terör saldırısının mekanı ve zamanlaması gerçekten çok manidar...

Bir kere bu saldırının arkasında olan küresel güçlerin DAİŞ sopasıyla Almanya'da İslamofobi ve yabancı düşmanlığını tırmandırarak Almanya'nın iç ve dış politikalarına şekil vermek istediklerini anlamak lazım.

Haliyle Almanya'nın bu tuzağı görmesi ve bu oyuna gelmemesi gerekiyor. Bunun için de "Benim teröristim iyi senin teröristin kötü" felsefesinden Almanya'nın bir an önce uzaklaşması ve adam gibi bütün terör örgütleriyle (DAİŞ, FETÖ, PKK, PYD ve YPG) her açıdan mücadele etmesi gerekiyor. Tâ ki bu tarz eylemlere fırsat verilmesin.

Yoksa her zaman dile getirdiğimiz "Beslediğiniz terör örgütleri gün gelir sizi de sokar" söylemi gerçek olur. Son olayda tam da böyle olmadı mı?

Suikastın muhtemel sonuçları

Karlov suikasti Rusya tarihinde ikinci büyükelçi cinayeti. İlkinde Rus diplomat Alexander Griboyedov 1829'da Tahran'da öldürülmüştü. Tarihimizde de bu olay ilk elçi cinayeti olarak yerini aldı.

Muhalif basının önde gelen koyunları Karlov suikastını gerçekleştiren katilin polis olmasını, dolayısıyla devletimizin yabancı diplomatları koruyamadığını dillendirerek olayı ajite etmeye çalışıyorlar.

Hele hele bu olayla 1.Dünya Savaşını tetikleyen Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun veliahttı Ferdinand'ın öldürülmesi arasında benzerlikler kurmaya çalışmaları, 3. Dünya savaşının bu nedenle çıkabileceğini seslendirmeleri hem çok komik hem de çok vahim.

Rus, Türk ve İran Dışişleri ve Savunma Bakanları'nın Suriye'deki insanî krizi ve diğer problemleri çözmek üzere Moskova'da buluşmalarından bir gün önce Rus Büyükelçisi Andrey Karlov'un suikasta uğrayarak hayatını kaybetmesi sizce de çok manidar değil mi?

Zira tarafların bu konuda uzlaşması demek Suriye yangınının sönmesi ve Ortadoğu'daki Amerikan nüfuzunun azalması anlamına geliyor.

İşte tam da burası zurnanın zırt dediği yer!

Gerek Türkiye gerekse Rusya bu suikastın peşini bırakmayacak. Rusya'nın Türkiye'ye soruşturma ekibini göndermesi ve suikastı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne taşıması bunu gösteriyor.

Açıkçası suikastın arkasında duran güçler; Türk-Rus ilişkilerinin Rus uçağının düşürülmesindeki gibi bir krize yol açmasını, Rusya'nın Türkiye'ye karşı geçen yılki gibi yeniden ekonomik ambargolar uygulamasını ve Türkiye'nin iç ve dış düşmanlarını (PKK, PYD ve YPG gibi) desteklemesini hedeflediler.

Ancak Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov yaptığı açıklamalarda suikastın bir provokasyon olduğunu ve Türk-Rus yakınlaşmasını engelleme amacını güttüğünü belirterek bu tuzağa düşmeyeceklerini açıklayınca failler açısından sonuç tek kelimeyle fiyasko oldu...

Hemen itiraf edelim ki; söz konusu suikastın gerek Türk halkını gerekse Rus halkını derinden sarstığına hatta şok etkisi yaptığına tanık olduk. Dolayısıyla bu suikast, Rusya-Türkiye ilişkilerini asimetrik bir hale asla getirmeyecektir. Bilakis bu cinayet Türkiye ve Rusya'yı birbirine daha da yakınlaştıracaktır.

?Öte yandan katilin cinayet sonrası üstelik yanlış olarak sol eliyle tekbir getirerek sloganlar atması, kendini DAİŞ mensubuymuş gibi göstermeye çalışması dikkatlerden kaçmadı. Neyse ki katilin bağlantılarının deşifre olmasıyla FETÖ'cü olduğu kısa zamanda anlaşıldı.

Daha önce Rus uçağını düşüren ve 15 Temmuz darbesinin faili olan FETÖ'nün böyle kritik bir zamanda bu eylemi gerçekleştirmesi şaşırtmadı bizi.

Son tahlilde 15 Temmuz darbesinde olduğu gibi FETÖ'nün bu suikastı da elinde patladı. Bu olayla cami duvarına işeyen FETÖ, Rusya'nın Türkiye'ye vereceği destekle bir daha esamesi okunmayacak biçimde dünya yüzünden silinecek...

SON DAKİKA