MERYEM GAYBERİ

MERYEM GAYBERİ

18 Nisan 2014, Cuma

Sen ‘occupy’e devam et!

Başbakan Erdoğan'ın "Tivıtır mivıtır" söylemine çok kızanlar var. Ama seçim sonuçları gösterdi ki gerçekten de sokaktaki insanın Twitter filan pek de umurunda değil.

CHP elitleri, Geziciler, Beyaz Türkler vs. kendilerini sosyal medyada ifade edip "Özgürlüğü" burayla sınırlı sanıyorlar. Her zaman ülkenin odağında olduklarını, dünyanın kendi etraflarında döndüğünü düşünüyorlar ama öyle olmadığını gördük.

Hem Gezi eylemlerinin başını çeken isimlerin hem de 17 Aralık darbe girişiminin ardından sosyal medyada operasyon yürüterek "Az kaldı Başbakan gidecek" diyenlerin söylemlerinin, toplumsal karşılığının olmadığı görüldü.

***

Doğan medyasında ahkâm kesenlerin, pop sosyologların filan ürettiği Gezi sosyolojisi tezlerinin de balon olduğu ortaya çıktı. Sürekli "rahatsızlığından" dem vurdukları çok büyük kitlelerin olmadığı, olsa da toplumda iktidarı değiştirecek kadar büyük "rahatsızlığın" sandığa damgasını vuramadığına tanık olduk.

***

Gazetecilik reflekslerinin de siyasi tezlerinin de sosyolojik analizlerinin de "yerli" olmadığını, "Anadolulu" olmadığını göremiyorlar.

Anadolu insanı iradesinin dış müdahalelerle elinden alınmasını istemiyor.

Anadolu insanı tivıtırı filan takmıyor. Anadolu'da aylardır insanlar çıkacak torba yasayı bekleyip ne zaman emekli olabileceğini hesaplıyor mesela. Bu konuda onlarca soruyla karşılaştım.

Ya da kamuya alınacak güvenlik memurları ile ilgili bir gelişme var mı diye haberleri izliyor. Askerden gelen veya liseyi bitiren çocuklarının geleceği onları sosyal medyadan daha çok ilgilendiriyor.

***

Anadolu insanı, duygusal olduğu kadar rasyonel aynı zamanda. Yaş tahtaya basmıyor. Realiteden kopmuyor. Romantik devrimcilerin gazına gelip memleketi sonu belirsiz maceraların içine atacak kadar soyut düşünmüyor.

Millet, soldan, sağdan, liberalizmden daha ziyade askerdeki evladının şehit haberlerinin gelmemesini önemsiyor. Başörtülü kızının veya İmam Hatipli oğlunun geleceğinin yeniden çalınmayacağından emin olmak istiyor.

Bu konularda en "Yerli" duruşu sergileyenin samimiyetine inanıyor ve oyunu gidip ona veriyor. Fakat kendini AK Parti karşıtlığında konumlandıranlara baktığımızda milleti ikna edecek gerçekçiliğe sahip olmadıklarını görüyoruz.

İşte "CHP'yi işgal et" diye Gezicileri CHP'ye kanalize edecek bir harekete giriştiler.

Fakat onun bile adı "OccupyCHP!"

SON DAKİKA