MERYEM GAYBERİ

MERYEM GAYBERİ

20 Haziran 2014, Cuma

Kızmayın, alışın!

Ekmeleddin İhsanoğlu isminin "Çatı Aday" olarak önerilmesi en çok kimde şok etkisi oluşturdu? Kendisini aday olarak öneren CHP ve MHP'nin tavan ve tabanında.

Dikkat edin sadece tabanın da değil. CHMP'nin üst yönetiminin bile İhsanoğlu isminden haberi yokmuş. O yüzden CHP yöneticileri Kılıçdaroğlu'nun Grup Toplantısı yaptığı esnada bile toplantı yapıp şoku atlatmaya çalışıyordu.

'Taban demokrasisi' veya 'çoğunlukçu demokrasi' diyenlerin, AK Parti'yi tek sesli olmakla eleştirenlerin, Ekmeleddin İhsanoğlu isminden Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'den başka kimsenin haberinin olmamasını da analiz etmesini bekliyoruz.

***

Kılıçdaroğlu, Ekmeleddin İhsanoğlu'nu niçin önerdiklerini açıklarken özellikle siyaset üstü bir isim olması nedeniyle tercih ettiklerini belirtti.

Kılıçdaroğlu, parti içinden gelen tepkiler sorulunca "Bunları anlayışla karşılayacağız ama zamanda, Ekmeleddin Bey'i tanıdıkça hepsi düzelecek. Adayın tabii kendisini öne çıkarması, tanıtması gerekiyor öncelikle" dedi. Daha sonra gürsel Tekin de İhsanoğlu'nu, "Tanımadığını" ağzından kaçırdı.

Bahçeli de benzer açıklamalarla kendi tabanını sağlam tutmaya çalışıyor.

Çünkü bu işin tabanın talebiyle oluşmadığını, bir mühendislik projesi olduğunu hemen herkes anlamış durumda.

***

İhsanoğlu, babasının CHP'nin tek parti baskıcılığı nedeniyle kaçtığı Mısır'da doğan, 1977 yılında merhum Alparslan Türkeş'e Ortadoğu Danışmanlığı yapan bir isim.

Siyasetle işinin olmayacağını daha önceden vurgulamış, politikadan anlamadığını itiraf etmiş biri.Şimdi herkes Ekmeleddin İhsanoğlu'nun, özellikle CHP tabanını meydanlarda hangi "siyaset üstü" kampanyayla coşturacağını, kendisine oy vermeye ikna edeceğini merak ediyor.

***

Cumhurbaşkanlığı, halkın seçecek olması nedeniyle "Yarı Başkanlık" gibi önemli siyasi bir anlam kazandı. Dolayısıyla Çankaya adayları için halka dokunmak, kitlelere hitap etmek, meydan siyaseti yapmak çok ama çok önemli.

***

İşte dün Avrupa'nın kalbi Viyana'da yüz bin vatandaşımıza hitap eden Başbakan Erdoğan'ı gördük. Türkiye sınırlarını aşan bu sevgi ve coşkunun salonlardan dışarı taştığını, Erdoğan'da bütünleştiğini görmek bazılarını çok sinirlendiriyor ama bence gurur duymalılar.

Çünkü görünen köy kılavuz istemez.

Bu sahici ve samimi siyaset, Hükümeti de Çankaya'yı da daha uzun süre Çatı Projeleri'ne teslim etmeyecek!

SON DAKİKA