MERYEM GAYBERİ

MERYEM GAYBERİ

01 Temmuz 2014, Salı

Kürtlerin oyu Demirtaş’a mı Erdoğan’a mı?

Çankaya gündemi sıcaklığını koruyor. AK Parti'de bölünmelere, oy kaybına neden olacak diye bulunan "Çatı aday" Ekmeleddin İhsanoğlu ismi ters etki yaptı. İsmi açıklanınca CHP içinde de MHP'de de kırılmalar oldu.

CHP'nin ulusalcıları Emine Ülker Tarhan için uğraştı ama 20 imzayı toplayamadı. Tarhan da zaten "bunun kendisi dışında geliştiğini" açıkladı. MHP tabanında ise CHP ile ittifaka sinirlenen çok.

AK Parti adayını bugün açıklayacak ve büyük ihtimalle Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanı adayı olacak.

Gelelim HDP'ye. Selahattin Demirtaş, tabanda ağırlığı olan bir isim. Daha önce Genel Başkanlığı bıraktığında da geri dönmesi için tabanından ciddi bir baskı geldi. HDP, Selahattin Demirtaş'ı Çankaya'ya aday gösterdi.

***

Kimlik siyaseti yürüttüğü için eleştirilen BDP, Türkiye'nin genel siyasetinde yer almak için önce adını değiştirip HDP yaptı. Sonra da sol bir söylem kullanarak ve Türk soluna yakın durarak "Türkiye'nin partisi" olma çabasına girişti.

Çaba güzel ancak sadece marjinal solla ittifak yaparak bunun gerçekleşmeyeceğini göremiyorlar maalesef.

Türkiye'de ana sosyolojik damar dindardır. Kürtler dindardır ve geleneksel dini anlayışında da ödünsüzdür. Sol bir söylem, Kürtleri partiye daha da yakınlaştırmaz. Hele solun Türkiye macerasını düşününce böylesi bir "sol çatı" toplumun geneline de hitap etmez.

***

Demirtaş adaylığını açıkladıktan sonra kafalardaki sorulardan bir tanesi de "Kürtlerin oyu Erdoğan'a mı Demirtaş'a mı gidecek?"

Kürtlerin oy dağılımı 3 bölgeye ayrılıyor. Güneydoğu, Doğu Anadolu ve Türkiye'nin çeşitli illeri.

Bu oy dağılımlarında her 3 bölgede de AK Parti'ye oy veren Kürtlerin oranı yüzde 50 civarı. BDP'ye oy veren Kürtlerin oy oranı yüzde 40, diğer partilere oy verenlerin oranı ise yüzde 10.

Yani aslında Türkiye'deki en büyük Kürt partisi AK Parti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kürtlerin kimi tercih edeceği sorusu bilmece değil. Bir yanda Çözüm Süreci için baldıran zehri içmeye razı bir Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Erdoğan, diğer yanda da Kürt siyasetinin başarılı ve genç ismi Demirtaş.

Demirtaş, muhtemelen AK Parti'ye oy veren Kürtlerden de oy alacaktır. Ama daha önce BDP'ye oy veren Kürtler de Erdoğan'ın Çözüm Sürecindeki kararlılığını ve seçimden önce "Çerçeve tasarı"yı getirecek kadar risk almasını yabana atmayıp Erdoğan'a oy verecektir.

CHP ve MHP tabanından tepki oylarının Erdoğan'a gideceği de göz önüne alınınca Erdoğan adaylığı koyduğu takdirde ilk turda Cumhurun Başkanı seçilecektir. İlk defa oy kullanacak olan Yurtdışı Türklerinin oyları da büyük oranla Erdoğan'a gidecektir.

SON DAKİKA