MERYEM GAYBERİ

MERYEM GAYBERİ

04 Temmuz 2014, Cuma

Kim geriyor?

Sadece iki konuşma arasındaki farka dikkat etmek bile başlıktaki sorunun cevabını verir.

Başbakan Erdoğan'ın, AK Parti'nin 12. Cumhurbaşkanı adayı olarak açıklandığı toplantıdaki konuşmasına bakın.

Başbakan, 76 milyonu kucaklamaktan, her kesimden oy talebinde bulunmaktan, Çözüm Süreci'nin akamete uğramaması için ne gerekiyorsa yapılacağından bahsetti.

***

"Bugün bir güzel yolculuğa hazırlanıyoruz. Bizi kibirden muhafaza et yarabbi" diye dua ederek söze başlayan Başbakan Erdoğan, "Siyasete başladığımız günden itibaren 77 milyonun kardeş olduğu bir Türkiye hayal ettik. Hiçbir zaman kutuplaştıran olmadık. Biz bize yapılanı başkasına yapmadık. Son 30 Mart seçimlerinde de dikkat edelim, Türkiye'nin tüm illerinde AK Partimiz var" dedi.

Erdoğan konuşmasının devamında da siyaseti ne için yaptıklarının kodlarını veriyordu: "Diyarbakır Cezaevi'ndeki işkencelerin, Metris'teki adaletsizliğin hesabını sormak için siyaset yaptık. Başörtülü olduğu için üniversiteli kapılarından döndürülen gözü yaşlı kızlarımız için siyaseti yaptık.

Cezaevinde çocuğunu ziyarete giden, ana dilini konuşması yasak olan evladıyla sadece bakışarak sohbet etmek zorunda kalan ciğeri yanık anneler için siyaset yaptık. Yoksul olduğu için insan yerine konulmayan adam gibi adamlar için siyaset yaptık.

Okulda mahkemelerde itelenen o temiz yürekler için siyaset yaptık. Gurbette unutulan vatandaşlar için, balkanlarda terk edilmiş vatandaşlarımız için, Filistin için, Mısır için, Somali için, Afganistan'ın mazlumları için siyaset yaptık."

***

Muhalefetin Çatı Adayı Ekmelettin İhsanoğlu'na karşı da Başbakan Erdoğan'ın yumuşak bir üslup kullandığını yazmıştım. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'nin hakaret dolu üslubuna karşı kendisi de üslubunu sertleştiren Başbakan Erdoğan, siyaseti düşmanlık olarak görmeyenlere aynı üslupla karşılık veriyor.

***

Bir de aynı gün CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Meclis Grubu'nda yaptığı konuşmaya bakın.

Gerilim, kutuplaştırma, yüksek tansiyon, ağır hakaret ne arıyorsanız Kılıçdaroğlu'nun konuşmasında vardı. Siyaset ortamını kimin gerdiğini, kimin kutuplaştırmak istediğini o konuşmaya bakarak görebilirsiniz.

Kılıçdaroğlu, "Kimden Cumhurbaşkanı olmaz?" başlıklı konuşmasında Başbakan hakkındaki bildik literatürünü sıraladıktan sonra, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olması durumunda "Rezil oluruz dünyada" diyor.

Aklıma Abdullah Gül'ün adaylığı sırasında söylenenler geldi.

Eşi Başörtülü bir Cumhurbaşkanı'nın "Bizi dünyada rezil edeceğini" yazanlar çıkmıştı.

Kim rezil oldu?

SON DAKİKA