MERYEM GAYBERİ

MERYEM GAYBERİ

11 Temmuz 2014, Cuma

Ekmel Bey’in ekmeği

Büyüklerimiz hep "Kızım bir zamanlar Türkiye'de ekmeği bile karneyle alıyorduk" dediklerinde hem şaşırır hem de "Nasıl yani?" diyerek üzülür, anlamaya çalışırdık o dönemleri.

Ekmek bizim için kutsaldır. Ekmeği yerde gördüğümüz an öpüp başımıza koyarız, yerde bırakmaz yüksek bir yere koyarız.

Neyse çok şükür ki geçmişte kaldı o günler derken birileri naftalin kokulu sandıktan "ekmek" metaforunu tekrar çıkarıverdi.

***

Ve "Çatı aday" Ekmel Bey için hazırlanan seçim kampanyasının sloganının "Ekmek" ile başladığını gördük. O ekmeğin bildiğimiz ekmek olmadığını anlatmak için de "ekmek" fiiliyle biten cümleler kurmuşlar.

Seçim kampanyasının sloganı "Ekmek için Ekmeleddin."

"Sevgi ekmek için", "birlik ekmek için" vs. diye sıralamışlar.

Türkiye 70'li yılların ideolojik kamplaşmasını yaşarken de 'emek' ve 'ekmek' kavramları slogan haline gelmişti.

Google'dan fotoğrafını, Soğuk Savaş günlerinden de sloganını çıkardıkları "Ekmek"le milleti yanına çekeceklerini sananlar var.

Tıpkı makarna, tıpkı kömür sloganlarına inandıkları gibi "ekmeği sloganlaştırınca da karşılığında oy gelecek zannediyorlar.

***

Anladığımız kadarıyla Ekmel Bey'in kampanyasını hazırlayan reklamcılar ve Ekmel Bey'i destekleyen siyasi partiler en az 20 sene önceki Türkiye'de kalmışlar.

Yani bu seçim sloganı bundan 15-20 sene önce yapılsaydı belki bir anlamı olabilirdi.

Yeni Türkiye, düşmanlıktan gözleri körelmiş bazıları anlayamasa da level atladı. Milletin başka sorunları, kaygıları var artık.

Terörün bitmesine, şehit haberleri gelmemesine, hastanelerde insan gibi hizmet almaya, ev-araba sahibi olmaya seviniyor artık mesela.

***

Ekmel Bey'in buram buram 70'lerin sol jargonuna hapsedilen sloganlarla ve kampanyalarla seçim kazanacağına inanan varsa şimdiden geçmiş olsun.

Ancak "ekmel-ekmek" çağrışımı ile kafiye olarak anlamlı olabilecek bir sloganın realitede karşılığı yok.

Ekmek-aş sorununu çoktan halletmiş, siyasi bir güce erişmiş, dünyada söz sahibi olan Yeni Türkiye'yi ne zaman görecek o bazıları. 10 Ağustos'tan sonra mı?

SON DAKİKA