MERYEM GAYBERİ

MERYEM GAYBERİ

03 Mart 2015, Salı

Hayal bile edemezdik

İngiltere, IRA ile yürüttüğü Çözüm Süreci'nin formülünü buldu mu? İspanya'nın ETA ile mücadelesinde de formül yoktu. Kolombiya'nın FARC gerillalarıyla yürüttüğü sürecin formülü de yok! Güney Afrika veya Filipinler'de yürütülen süreçler de aynı.

Silahlı terörle sonuç almaya çalışan daha birçok örgüt ve onların muhatabı devletler var.
Hepsi barış süreçlerini el yordamıyla ilerletiyor. Barış süreci başlatılıyor, silahlar devreden kalkıyor ve barış için adım adım ilerleniyor.

Bu işin şablona dönüştürülecek bir formülü yok. Ve 'Çözüm Süreçleri'nin olduğu hemen hemen tüm ülkelerde, bir noktadan sonra muhalefet süngüsünü saklıyor. Ülkenin çıkarı için gerekli olan bu milli meselede devletin-hükümetin yanında duruyor. Bir tek Türkiye'de muhalefet, bu milli meseleye sürekli "ihanet" parantezi içinde bakıyor.

***

Türkiye'de 13 yıllık AK Parti iktidarı döneminde Kürt meselesinin çözümü için birçok adım attı. Bugün TRT KÜRDİ diye devletin televizyon kanalı var. Bunun 13 yıl önce olduğunu hayal etsenize. Evet hayal bile edemiyoruz değil mi?

***

İnsan kavga ettiğiyle barışır. 30 yıllık kanlı süreci bitirmek, teröre son vermek, PKK'nın silahları gömmesi için geçen hafta çok hayırlı bir karar alındı. Çözüm Süreci başladığından bu yana ilk defa HDP heyeti görüşme sonrası tek başına basın toplantısı yapmadı.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın da hazır bulunduğu ortak bir basın toplantısı düzenlendi. Ve bu toplantıda Öcalan'ın PKK'ya yönelik "Silahları bırakmak için kongre" çağrısı yapıldı.

***
Evlatlarını teröre kurban veren her kesim için mutluluk verici bir gelişme. Sürecin ete kemiğe bürünmesi adında bağlayıcılığı olan resmi bir sahne.

Adalet Bakanlığı eski müsteşarı Adnan Boynukara'nın da yazdığı gibi "Bazı anlar vardır hem sevinçten haykırmak, hem ağlamak, hem de secdeye kapanıp şükretmek ister insan" Açıklamanın yapıldığı an işte öyle bir andı....

***
Süreçte tarafların kamuoyu önünde ortak deklarasyonda bulunduğu bu tarihi an yarınlarımız adına umut veriyor. Tüm milletin desteğini alan, eski ceberut devletin yaptıklarının Yeni Türkiye'de düzeltilmesi yolunda atılmış en önemli adım.

Bu tarihi hamle, PKK'nın kamu düzenini bozmaktan vazgeçmesi, silahlarını bırakma ve Türkiye'ye yönelik eylemlerini durdurma yoluna girmesi demek.
Ulusalcılar, Solcular, milliyetçiler konuşadursun, barış ve demokrasi hakkında dindar Anadolu halkının büyük çoğunluğunun oyunu alarak iktidara gelen AK Parti ülkeye, barışı ve demokrasiyi adım adım getiriyor.

***
Buna karşın bu durumdan hüzünlenen ve hala negatif algı peşinde koşanlar da yok değil.
Demirtaş'ın açıklamaları, yazılı ve sosyal medyadaki bazı yazarların tutumları, en azından milletin yaşadığı sevinci bu kesimin paylaşmadığını gösteriyor.

Çözüm sürecinde en önemli olan silahsızlanma çağrısıydı. Diğer sorunlar tek tek konuşulur, çözülür. Vatan, içinde yaşayanların çatışarak ölmediği bir yerin adıdır. Aslolan insanı yaşatmaktır.

Bu çağrı, bin yıllık kardeşliğin kıyamete dek devam edeceğinin ilanıdır…

SON DAKİKA