MERYEM GAYBERİ

MERYEM GAYBERİ

22 Eylül 2015, Salı

Umut veren tek parti

Türkiye, 7 Haziran sonrası oluşan siyasi belirsizliğe ve azan terör eylemlerine rağmen emin adımlarla 1 Kasım seçimlerine gidiyor. Hala, milletin tek başına iktidar umuduyla yolunu gözlediği parti AK Parti.

Bu cümle "yandaşlık" veya "yalakalık" için kurulan cümle değil.
Dönün etrafınıza bir bakın. AK Parti'den başka iktidar alternatifi olarak görülen herhangi bir siyasi parti var mı?

***
Çevrenizde CHP'ye, MHP'ye, HDP'ye vs. oy verecek insanlara sorun: "1 Kasım'da nasıl bir hükümet kurulacağını düşünüyorsunuz?"

CHP'liler Kemal Kılıçdaroğlu Başbakanlığında, MHP'liler Devlet Bahçeli Başbakanlığında partilerinin tek başına bir hükümet kuracağına inanıyor mu?

İnananlar varsa bile azınlıktadır. Çünkü ortak akıl ve genel kabul, böyle bir ihtimalin olmayacağı yönünde. (HDP'nin hükümet kurabilme olasılığı ise tamamen denklem dışında.)

Belki en fazla "CHP-MHP koalisyonu olabilir" diye düşünenler olabilir. Bu beklenti bile milletin, ülkenin istikrarı için bu partileri tek başlarına iktidara getirmeyeceğinin itirafıdır.

***
Zaten millet, 7 Haziran'ın ardından bu partilere hükümet kurma konusunda güvenemeyeceğini gördü. "Blok, blok" dediler ama bırakın üçünü ikisi bile bir araya gelemedi.

AK Parti'nin koalisyon girişimleri yaptığı esnada hatırlarsanız CHP Genel Başkanı, enteresan bir çıkış yaptı.

Kılıçdaroğlu, Bahçeli'ye "Başbakan sen ol" teklifinde bulundu. Peki bu teklif kabul görseydi ne olurdu? HDP'nin desteği ile Bahçeli Başbakan koltuğuna otururdu. Çünkü CHP ve MHP'nin sandalye sayısı, yetmiyordu. O günlerde Kılıçdaroğlu'nun bu teklifine HDP'den tek itiraz gelmedi. Bu şu anlama geliyordu. HDP, Erdoğan'ın başkanlığına 'ölümüne' karşıydı ancak Bahçeli'nin başbakanlığına razı olacaktı.

***
Bahçeli, bu teklifi ve diğer tüm teklifleri reddederek tekrar seçimden başka siyasetin çözeceği alternatif bir alana yer bırakmadı. Kılıçdaroğlu da AK Parti ile yürütülen 'istikşafi' görüşmelerde sürekli 'restorasyon' diyerek AK Parti'nin demokratikleşme adına 13 yılda attığı tüm adımları 'Hiç'leştirmekten vaz geçmeyeceğini gösterdi.

Meseleye, "Çözüm Süreci Kürtlere kurulmuş tuzaktır" diyen Kandil gibi bakan HDP ise bırakın koalisyon masasını, çözüm masasını bile 'terör' lehine terk etmeyi seçti.

Bugün, "Haydi Bismillah" diyerek ve kendini yenileyerek 1 Kasım'a hazırlanan AK Parti, tek başına iktidara yürüyen ve milletin nezdinde seçime en hazır partidir. Ve siyasetteki düğüm 1 Kasım akşamı çözülecektir.

SON DAKİKA