MERYEM GAYBERİ

MERYEM GAYBERİ

26 Ocak 2016, Salı

Joe Biden ve ‘kullanışlı’ güçler(!)

ABD Başkan Yardımcısı joe Biden'ın Türkiye ziyareti, bence gereğinden fazla yer tuttu medyada.

Diplomatik bir ziyaretti nihayetinde. ABD yönetimi, Irak ve Suriye'deki son gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunulması için gönderdi Biden'ı.
Biden ziyaretinin medyada bu kadar yankı uyandırmasının altında, yenilgi psikolojisinden bir türlü çıkamayan müzmin mağlupların yaygarası var.

Medyada tutunamayan, ülkenin seçmeniyle, iktidarıyla ve Cumhurbaşkanı'yla 'kavgalı' olan, Erdoğan nefretinden gözleri kör olmuş dar bir kesimin "elitist" saçmalıkları, ziyaretin haddinden fazla gündemde kalmasına neden oldu.

***
Bu tutunamayan 'Eski Türkiye' gazetecileri, bir yerde köşe yazmadıkları halde, kendi ülkelerinin seçmenine sürekli AK Parti'yi seçtikleri için kızgın olmalarına rağmen ABD Başkan Yardımcısı'nın kendileriyle görüşmesini çok çok önemsediler.

Bakmayın, antiemperyalist veya anti Amerikancı geçinmelerine, Biden'ın isimlerini zikretmesi, onları pohpohlaması acayip hoşlarına gitti.
Kimi Biden'ın eşinin kendini ismiyle çağırmasına bile 'sevindirik' oldu.

Bu eziklik, bu yenilmişlik psikolojisi ileride daha da 'garip' şeyler yaptırabilir bunlara.

***
ABD Başkan Yardımcısı'nın, çukur kazan teröristlere destek veren bildiriyi 'ifade özgürlüğü' olarak görmesi, MİT tırlarının fotoğrafını yayımlayan gazeteciye 'kahraman' demesi filan hikaye.

Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile görüşmesinde Biden, bunların hepsinden çark etti. Diplomasinin gerektirdiği bütün incelikleri kullanarak NATO üyesi 'müttefik' Türkiye ile aynı düşüncede olduklarının altını çizdi.

***
Zaten Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, Biden'la görüşmelerinde onun, gündüz 'müzmin mağluplara' yönelik açıklamalarının ne anlama geldiğini diplomatik dille anlattı.

El Kaide'nin ABD'nin göbeğinde şehirlere çukur kazması halinde ABD'nin aynı şekilde o çukurları destekleyen akademisyenlerin açıklamalarını 'Fikir özgürlüğü' olarak görüp görmeyeceklerini sordu.

Bu benzetmenin ardından Biden, PKK'nın da DAEŞ gibi terör örgütü olduğunu ancak şimdilik ABD kullandığı için PYD'yi o kategoride görmedikleri yönünde sözler sarf etti.

Biden resmen Esed'in, İran'ın, Rusya'nın desteklediği PYD'yi kendilerinin de desteklediğini 'kullanışlı' bulduğunu söyledi.
Böyledir, zamanı gelinceye kadar PYD de onlar için 'kullanışlı' silahlı güçtür. O kadar.

Bari bizimkiler bunu görse de ne kadar 'kullanışlı' olduklarını fark etse…

SON DAKİKA