MERYEM GAYBERİ

MERYEM GAYBERİ

28 Mart 2017, Salı

8 Haziran manşetlerini unuttuk mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Pazar günü İstanbul Sancaktepe'deki mitingde, "İsviçre Parlamentosu'nda resmimi asıp, şakağıma silah dayıyorlar. Buna kimse ses çıkarmıyor. Kardeşlerim, bunlar dürüst değil. AB ülkelerinin liderleri Vatikan'da Papa'nın huzurunda bir araya geldi. Bu gelişmeler bir şeyleri çağrıştırıyor. Papa ne zamandan beri AB üyesi oldu? Haçlı ittifakı sonunda kendini gösterdi" diye konuştu.

***

Erdoğan, İsviçre'de şakağına silah dayanmış şekilde çizilen posterinin asılıp üzerine de "Erdoğan'ı öldürün" yazanlarla ilgili Avrupa'nın kılını kıpırdatmamasını eleştirirken AB'nin dürüst olmadığını, Türkiye'ye karşı açıkça "Haçlı ittifakı" oluşturduğunu vurguladı.

Erdoğan'ın sözleri, 7 Haziran 2105 Türkiye genel seçimlerinden bir gün sonra Avrupa'daki ve Türkiye'deki Erdoğan düşmanı medyanın attığı manşetleri aklıma getirdi. Hatırlandığı üzere 7 Haziran'da mevcut parlamenter sistemin nasıl kaos ürettiğini hepimiz görmüştük. Seçimden yüze 41 oy alarak birinci parti çıkmasına ve rakibi üç partiden daha fazla oy almasına rağmen AK Parti tek başına hükümeti kuramadı.

***

Avrupa'da, ABD'de ve Türkiye'deki Erdoğan karşıtı medyanın 8 Haziran 2015'te ne başlıklar attığını hatırlayalım:

-İtalyan La Repubblica'da iki yorum yayımlandı. Birinde, "Yeni bin yılın Selahaddin Eyyübi'si metroda durduruldu" başlığını taşırken diğer makalede ise "Sultan'a şamar" başlığı kullanıldı.

-İsrail medyasında "Erdoğan gitti, artık daha güçlüyüz" ve "Daha da güçlendik geliyoruz" manşetleri yer aldı. Jerusalem Post gazetesinin seçim analizi ise açıkça itiraf niteliğindeydi; "Erdoğan için kötü, İsrail için iyi" deniliyordu.

-ABD gazetesi Wall Street Journal, "AK Parti hezimete uğradı" derken New York Times ise "Seçmenler ABD stili Başkanlık sistemini isteyen Erdoğan'ı azarladı" diye yayın yaptı.

-Alman medyasından Bild, "HDP Meclis'te AK Parti kaybetti" dedi.

***

Gelelim 8 Haziran'da Türkiye'den bazı gazetelerin attığı manşetlere:

-FETÖ yayın organlarından Zaman, "Saraya, israfa, otoriterleşmeye millet yeter dedi" manşetiyle çıkarken, Bugün, "HDP barajı yıktı", Taraf ise "Saray düştü" manşetlerini attı.

-Cumhuriyet gazetesi "Al sana yeni Türkiye" diye nefret manşetiyle yayımlandı.

-Hürriyet ve Habertürk "Baraj yıkıldı" manşetlerin atarken Doğan Grubuna ait Posta manşetinde "Yepyeni Türkiye" dedi.

-Sözcü, Erdoğan'ın fotoğrafını yayınlayarak üzerine "Çöküş" yazdı.

-Marjinal sol grupların sesi Birgün gazetesi ise daha militanca bir manşetle "Memleketi temizlemeye başladık" dedi.

***

19 gün sonra gittiğimiz sandık başında o günleri ve bu manşetleri bir daha hatırlayıp oyumuzu istikrardan, güçlü Türkiye'den yana kullanmak için "evet" diyeceğiz.

16 Nisan'da, 7 Haziran 2015'te yaşadığımız kargaşaya son verip koalisyonsuz, kaossuz, huzurlu bir Türkiye'ye "Evet" diyeceğiz…

SON DAKİKA