MERYEM GAYBERİ

MERYEM GAYBERİ

16 Mayıs 2017, Salı

Trump ne diyecek, Türkiye ne yapacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 bin kilometreyi bulan tarihi ve derin stratejik anlamlara sahip gezisinin bugün ABD durağında.

Başkan seçildiği günden bu yana "eğitime" alınan Trump'ın, daha önce şiddetle karşı çıktığı birçok meselede ABD derin devletince "ikna" edildiğini görüyoruz. Aylardır silah yardımı yaptıkları Suriye PKK'sı PYD'ye ağır silahlar verilmesi konusunda "talimat" vermesi de daha önce "Suriye'de ne işimiz var?" diye özetlenecek Trump doktrinine ters. Ama imzaladı. Aynı gün FBI Başkanı'nı kovması ise "karşılıklı pazarlığı" hatırlatıyor.

***

Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'la buluşması öncesinde danışmanlarının ve ABD yönetiminin hummalı bir hazırlık aşamasına girdiği ifade ediliyor.Çünkü Erdoğan-Trump görüşme tarihi belli olmasına rağmen, bir hafta önce Suriye'deki terör örgütü PYD militanlarını "Ağır silahlarla" donatmak, "PYD'den vaz geçmeyiz"anlamına geliyordu.

ABD yıllardır NATO müttefiki olan Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hassasiyetlerini tabi ki çok iyi biliyor. Ve Türkiye'nin ABD'ye karşı ne kadar kızgın olduğunu bilerek masayı kuracaklar.

***

Trump'ın masaya şu önerileri getirebileceği belirtiliyor:

-PKK'nın, Fırat'ın doğusu denilen Münbiç'ten atılması.

-Yine PKK terör örgütünün, Kuzey Irak'taki Şengal (Sincar) bölgesinden çıkarılması.

-Musul'daki Türk askeri varlığının tescil edilmesi.

-Suriye'de, Türkiye'ye yakın bölgelerde uçuşa yasak bölge ilan edilmesi.

-Suriye'de rejim zulmü altındaki kamplara Türkiye'den yardım götürülmesi için insani koridorlar açılması.

-Rakka operasyonu sonrası PYD'lilere verilen silahların geri alınacağının garantisinin verilmesi.

-FETÖ elebaşı Gülen'le ilgili 'iade' olmasa da 'sınır dışı' gibi önerilerin sunulması vs.

***

Tabi bunların hepsi analistlerin öngörüsü veya medyaya da yansıyan bazı tahminler.

Önemli olan bu görüşmeyi "virgül" değil "nokta" olarak gördüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ABD Başkanı Trump'a onun bilmediği bazı "gerçekleri" açıkça yüzüne söyleyecek olması.

Geziyi iptal ettirmek için var gücüyle çalışan FETÖ'nün, bu buluşmadan bu kadar 'korkması' sebepsiz değildir herhâlde...

Ha diyelim, görüşme umulduğu gibi geçmedi, Trump da Obama'nın tezlerine yakın durarak terör örgütü PYD'yi'müttefikim' dediği Türkiye'ye tercih etti. O zaman ne olacak?

Türkiye Suriye ve Irak'ta PKK'nın tüm terör yataklarını vuracak ve ardından "ABD daimi müttefikimizdir", "Bölgede ABD'nin güvenliğini sarsacak hiçbir adıma izin vermeyiz" açıklaması yapacak.

Tıpkı ABD'nin yaptığı gibi…

SON DAKİKA