MERYEM GAYBERİ

MERYEM GAYBERİ

06 Haziran 2017, Salı

Almanya’da kimler var?

Almanya yaklaşık 83 milyon nüfusa sahip bir ülke. 3,5 milyon gurbetçimizin yaşadığı ülkede, yaklaşık 10 milyon yabancı var. İkinci Dünya Savaşı'nda yerle yeksan edildikten sonra "adam gibi" bir "ordu" kurması bile halen yasak. Japonya gibi.

Daha doğrusu orduları var ama örneğin "350 bin personeli geçemez" gibi yaptırımlar var. Savaşın mağlubu oldukları ve bir daha "çevrelerine zarar vermemeleri" için ABD'nin 'müsaade' ettiği ölçüde asker barındırıyorlar. Mesela, tank, silah üretiyor ancak savaş uçağı yapamıyor Almanya.

***

Almanya'da kimler var derken "başka" kimler var demek istedim.

-Mesela son üç yıldır Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ısrarla dile getirdiği, Türkiye'den kaçan 4 bin 500 terörist var Almanya'da. PKK'lı, DHKP-C'li bu teröristlere iki yıldır Fetullahçı teröristler de eklendi.

-FETÖ'cü Zekeriya Öz ve arkadaşları Almanya'da. Hatta iltica talebinde bulundukları Almanya'nın kabul ettiği ancak kamuoyuna açıklanmadığı belirtiliyor. Zekeriya Öz'ün Almanya'da Evanjelik Freiburg Barış Kilisesi'nin kampüsündeki FETÖ'ye bağlı 'dinlerarası diyalog' projesi yürütülen yerde olduğu ve Alman istihbaratı BND'ye bağlı ajanların kendisini koruduğu öne sürülüyor.

-Aynı şekilde FETÖ'nün MİT tırları kumpası ile Türkiye'yi dünyaya "Teröre destek veren ülke" yansıtmasına destek veren, Cumhuriyet gazetesini "FETÖ'cü" yapan Can Dündar Almanya'da.

***

Almanya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkesinde referandum öncesi konuşma yapmasını yasakladı. Ancak PKK'lıların rahatça "Hayır" kampanyası yürütmesine izin verdi.

Almanya, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından sığınma başvurusunda bulunan FETÖ'cü askerlerin başvurularını kabul etti. 7 Mayıs 2017 tarihinde Almanya, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Almanya'dan sığınma talep eden FETÖ'cü askerlerin ve ailelerinin iltica başvurusunu kabul etti.

Aileleriyle birlikte sayı tam 414 kişi. Bunların bazısı Almanya'daki NATO üssünde görevli diplomatik pasaport sahibi eski askerler, bazısı da eski hâkim ve diplomat.

Bundan 10 gün sonra 17 Mayıs'ta da 2 FETÖ'cü eski generalin daha Almanya'dan sığınma istediğini yazdı Alman gazeteleri. Almanya'ya iltica talebinde bulunan toplam FETÖ'cü sayısının da 2 bin 700 olduğu belirtiliyor.

***

PKK'dan tutuklu sözde 'gazeteci' Deniz Yücel ve İncirlik meselesine Almanlar çok takıldılar. Ancak dün ülkemize gelen Alman Dışişleri Bakanı Gabriel'in de her zamanki gibi tek taraflı isteklerle geldiği çantasının boş olduğu görüldü.

Alman Bakanın iki talebi şunlardı: "Yücel'i serbest bırakın" ve "Alman vekillerin İncirlik ziyaretine izin verin!" Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Alman mevkidaşının yüzüne Almanya'nın PKK'lılara ve FETÖ'celere sığınma merkezi haline gelmemesi gerektiğini söyledi. Ayrıca Almanya'da olduğu gibi Türkiye'de de yargının bağımsız olduğunu ve Avrupa'dan Türkiye'ye "gazeteci" kılığında ajanların gönderildiğini ifade etti.

Ve Çavuşoğlu İncirlik talebine karşılık Alman Bakan'a, "Şu an itibariyle İncirlik değil, Konya'daki NATO üssünü ziyaret mümkün" cevabını verdi.

***

Almanlar hala "Eski Türkiye'de" kalmış. Hâlbuki karşılarında eskisi gibi tek taraflı isteklerini yerine getirmek için 'hazırol'da bekleyen bir ülke yok. Yeni Türkiye'nin 'bağımsız' duruşunu hazmetmeleri gerekiyor.

Artık ABD'ye bile, kendi papazını bizden isterken Türkiye'nin istediği Papaz'ı iade etmesini teklif eden bir Türkiye var…

SON DAKİKA