Mustafa Taha Dağlı

Mustafa Taha Dağlı

21 Nisan 2014, Pazartesi

CIA Mİ MİT Mİ?

Yeni MİT yasası gazete ve televizyonlarda "insaf" dedirtecek yorumları beraberinde getirdi. Türkiye bir anda istihbarat devleti, muhaberat ülkesi, Suriye, İran, Rusya, Çin olmakla itham edildi.

Kötü örnekleri sıraladılar. Sonra CIA'i melek, MİT'i şeytan yaptılar. MI6, Mossad bunların hepsini zikredip, MİT'in yeni yasayla dünyanın en karanlık istihbarat servislerinden daha geniş yetkilerle donatıldığını iddia ettiler.

CIA'in başındaki John Brennan'ın 25 yıl CIA içinde neler yaptığını bilinmiyor mu? Özellikle 11 Eylül, Afganistan işgali, Guantanamo, gizli işkence merkezleri gibi türlü skandallarda imzası olan Brennan, Obama tarafından CIA'in başına getirildi.

Bizim MİT'in başına ise Hakan Fidan getirildi, kıyamet koptu.

Oysa MİT'in Fidanlı döneme kadar kimlerin elinde olduğunu, hangi yetkilerle neler yaptığını unuttular. Mesela Menderes Başbakan olana kadar MİT çalışanlarının maaşlarının Amerika tarafından ödendiğinden hiç kimse bahsetmedi.

O dönemde MİT'in maaşını CIA ödüyormuş. CIA, bu ülkenin istihbaratının patronluğuna soyunmuş, Türkiye'ye bir istasyon şefi gönderip, bizim ülkemizde kendi menfaatleri uğruna şiddet çıkarmışlar, darbeler için zemin hazırlamışlar.

Yıllardır şikayet etmedik mi bunlardan, CIA'ciler, Mosad'cılar cirit atıyor Türkiye'de diye.

Bir yasa çıktı, MİT'i, bir anda Batılı istihbarat servislerinden, diktatör rejimlerinden beter diye ilan ettiniz. MİT'i yerden yere vurmak adına CIA ile Esat'ın muhaberatını aynı paydada buluşturdunuz.

Yeni MİT yasasının, yeni Yeşiller doğuracağını söylediniz. O halde eski MİT, iyi bir MİT değilmiş. Bu çıkmıyor mu bu sözlerinizden sonra ortaya?

Nedir şikayet? MİT güçleniyor, MİT üst düzey yetkilere sahip oluyor, MİT istediğini dinleyecek, istediğini alacak, vs.

Hepsine verilecek cevap, "MİT artık bağımsız bir istihbarat servisi oluyor".

Nedir diğer şikayet? MİT Müsteşarı dokunulmaz oluyor, Cumhurbaşkanının izni olmadan yargılanamıyor.

Verilecek cevap, "asıl derdiniz bu işte".

Haziran 2010'da Fidan atandığında İsrail "asla olamaz" demişti de ardından Türkiye'de Hakan Fidan karşıtları türemiş, MİT Müsteşarını itibarsızlaştırmak için linç kampanyaları başlamış, iş Fidan'ı ölümle tehdit etmeye kadar varmıştı.

İşte şimdi Hakan Fidanlı MİT, bağımsız oluyor diye, kimseye maşalık yapmıyor diye, kopuyor bu kıyamet.

Siz ne bakıyorsunuz İsrail'in ne dediğine? İsrail, kendi işine gelmeyen bir adam olduğu için Hakan Fidan'ın MİT müsteşarı olmasına avazı çıktığı kadar bağırdı. Çünkü İsrail dünyanın her yerinde böyle yapıyor, bir yerlerde istemediği biri o ülkenin önemli bir makamına getirildiğinde kendi ülke menfaatleri gereği refleks gösteriyor.

Amerika'da Obama ikinci döneminde Pentagon'un başına Chuck Hagel'i getirdiğinde de İsrail veryansın etmişti, "bu adam İsrail düşmanı, İran'la dost" demişlerdi. "İran bizim düşmanımız, Hagel ise İran'a müdahaleyi engelliyor" demişlerdi.

Kim dinledi Amerika'da bunu? Obama, getirdi Hagel'i Savunma Bakanı yaptı. İsrail "vuralım" dedikçe, Amerika İran'la bütün buzları eritti.

SON DAKİKA