Mustafa Taha Dağlı

Mustafa Taha Dağlı

26 Mayıs 2014, Pazartesi

Papa Miraç gecesi Kudüs'teydi

Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi. Miraç mucizesinin yaşandığı yer. Hazreti Peygamber burada miraca yükseldi, kendisinden önce gelen tüm peygamberlere imamlık ederek namaz kıldırdı. Mekke, Medine'den sonra islam alemi için en kutsal üçüncü mekan orası. Ayetle sabit, etrafı bereketli kılınmış.

Hristiyanlar için de Yahudiler için de kutsal değerleri içinde barındıran Kudüs, yüzyıllarca Müslümanların egemenliğindeki bir şehirdi. Şimdi işgal altında, hem Kudüs hem Mescid-i Aksa.

Kapısında İsrail askerleri nöbet tutuyor, istediklerini içeri sokuyor, istemediklerine izin vermiyor. Yaş sınırı var mesela, 50 yaşın altındaki erkekler tehdit unsuru oluşturduğu gerekçesiyle Mescid-i Aksa'ya giremiyor.

Mescid-i Aksa ile Kubbetüssahra'nın bulunduğu bölgenin genel adı Haremüşerif, özel statüsü bulunan Kudüs üzerindeki anlaşmaya göre Haremüşerif'e gayri Müslimlerin girmesi yasak ama bu çoktan delindi.

İsrailliler artık içeri giriyorlar, provokatif ziyaretler gerçekleştiriyorlar. Girmelerinin yanı sıra bir diğer yasağı da delmeye başladılar, artık Müslümanların ilk kıblesinde kendi dini inançlarına göre ibadet ediyorlar.

Şimdi bir yasa tasarısı var Knesset'te. Mescid-i Aksa'nın tıpkı El Halil'deki Halil İbrahim Cami gibi ikiye bölünüp, bir kısmının cami diğerinin sinagog olarak kullanılmasını öngörüyor. Kabul edilirse Aksa elden gidecek, islamiyetin ilk kıblesi, Yahudilerin olacak.

Yasa tasarısı mecliste kabul edilmezse B planı hazır. İsrailli parlamenterler anayasa mahkemesine başvuracaklar, ille de Temple Mount yani Tapınak Dağı dedikleri Mescid-i Aksa'yı sinagoga çevirecekler.

Papa, Kudüs'teydi, miraç gecesinin ertesi sabahı, miracın yaşandığı yer olan Mescid-i Aksa'daydı. Türk televizyonları aylar öncesinden Miraç Kandili programları için Mescid-i Aksa'dan yayın yapmak istedi ancak Papa'nın aynı güne denk gelen ziyareti nedeniyle bu iş imkansız hale geldi.

Papa'nın ziyareti öncesi Kudüs'te camilere saldıran ve kendilerine "Fiyat Etiketi" adını veren aşırı sağcı Yahudi örgüt kiliselere ırkçı saldırılar düzenledi. Vatikan'ın Kudüs temsilcisi İsrail yönetimini ırkçı saldırılara karşı harekete geçmeleri çağrısında bulundu.

Papa, Kudüs'teydi bu ziyaret Miraç gecesine denk geldi. Vatikan ile İsrail yönetimi arasında yıllar süren bir dizi problem var. Fiyat Etiketi saldırganlarının yaptığı ırkçı kundaklama eylemlerinden daha büyük problemler.

Kudüs, Hristiyanlar için de dini öneme sahip bir şehir. Hazreti İsa'nın çarmıha gerildiğine inanılan yer yani Acılar Yolu, Mescid-i Aksa'nın birkaç yüz metre altında. Orada Kıyamet Kilisesi var, ayrıca Haremeşerif'in çevresinde çok sayıda kilise bulunuyor.

Sadece Mescid-i Aksa değil Hristiyanlar için kutsal olan o kiliseler de İsrail işgali altında. İsrail, tarihi binaları vergilendirmek istiyor, Vatikan ise Osmanlıdan bu yana uygulanın muafiyetin devamından yana.

Ayrıca İsrail yıllardır Mescid-i Aksa'nın altında kazı çalışmaları yapılıyor, kutsal bölgenin temelinin sarsıldığına inanılıyor, Mescid-i Aksa yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya aynı tehlike Hristiyan eserleri için de geçerli.

Ancak Vatikan'ın ısrarına rağmen İsrail, kamu güvenliği gerekçesiyle kazı çalışmalarından taviz vermiyor.

Sorun bunlarla sınırlı değil. Vatikan ile Ortodoks dünyasının da sorunları var. Papa bu ziyarette Ortodokslarla aralarındaki buzları eritmek için de girişimlerde bulundu.

Özetle yüzyıllarca Müslüman egemenliğindeki kutsal şehir Kudüs, bugün sadece Müslümanlar değil Hristiyanlar için de bazı sorunları içinde barındırıyor. Elbette Filistinlilerin ve dünyanın dört yanındaki Müslümanların Mescid-i Aksa için çektiği sıkıntıların yanında az kalır, bu sorunlar.

Çünkü İsrail hiçbir zaman Kudüs'teki Hristiyan nüfusa yönelik saldırılarda bulunmadı ancak Müslümanlar sadece Kudüs'te değil Filistin'in her yanında her an saldırı altındalar.

Ve Miraç gecesi, miracın yaşandığı Mescid-i Aksa'ya Müslümanlar değil Hristiyanlar ve Papa girebiliyor.

SON DAKİKA