Mustafa Taha Dağlı

Mustafa Taha Dağlı

30 Haziran 2014, Pazartesi

Özgür ordu, Irak’a mı sürükleniyor

Suriye'de 3 yılı aşkın süredir devam eden iç savaş Irak'a sıçradı. İki ülkenin sınırları kalktı, birinde savaşan güçler diğerine de kaydı. Bugüne kadar bildiğimiz tüm dengeler alt üst oldu, taşlar yerinden oynamaya başladı.
IŞİD hem Suriye'de hem Irak'ta faaliyette. Beşar Esat, Suriye'de 3 yıldır muhalifleri katlediyor, şimdi IŞİD'la mücadele bahanesiyle Irak topraklarını bombalamaya başladı.
Esat rejimi 3 yılı aşkın süredir muhalifleri bombalıyordu. Geçen hafta Suriye-Irak sınırında Anbar'a bağlı Kaim kenti Suriye savaş uçakları tarafından bombalandı.
20 kişi hayatını kaybetti. Suriye rejimi, Irak'taki IŞİD hedeflerini vurduk dedi. Irak Başbakanı Maliki, Esat'a teşekkür etti, "memnuniyet duyduk" dedi.
Ama ortada vurulmuş IŞİD hedefi falan yoktu, sivillere ait evlerin enkazı vardı, 20 de ceset.
Bu saldırılar artarak devam ediyor. Hafta sonu Musul da bombalandı. Irak Ordusu "biz vurduk" dedi. İran ve Suriye'nin de bu saldırıda adı geçti.
IŞİD'i bahane eden Irak'ı vuruyor. Vurdukları yerler IŞİD'in daha önce "ele geçirdim" diye ilan ettiği kentler. Oralarda kim yaşıyor, genellikle Iraklı Sünniler. Vurulanlar kim, IŞİD militanları mı yoksa sivil halk mı? Şu ana kadar militan cesedi göremedik.
Anbar, Musul derken Tikrit ve Felluce'de de benzer senaryo hakim. IŞİD'in "ele geçirdik" dediği kentler şimdi ateş altında.
Sadece İran, Suriye, Irak savaş uçakları değil; Iraklı Şiiler de onların peşinde. Bağdat, Kerbela, Basra'da binlerce genç silah altına alındı, gönüllü gruplar halinde IŞİD avına çıkarıldı. Peki IŞİD militanlarının nerede olduğunu gören bilen var mı? Bu kadar savaş uçağı, bu kadar silahlı adam IŞİD militanı diye kime saldırıyor acaba?
Evet, Suriye'deki savaşta yer alan IŞİD ile Esed rejimi bugün fiilen Irak topraklarındalar. Üçüncü güç de yolda.
Suriyeli muhaliflerin de Irak'a girmeleri isteniyor. Bunu dillendiren kişi Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry. Kerry, Suriye Ulusal Koalisyonu Ahmet el Cerba'dan Özgür Ordu'yu Irak'a sokmasını istedi. Amerika Suriye'deki silahlı muhaliflerin, Irak'a geçip IŞİD'a karşı savaşmasını istiyor.
Bu hamleler tüm taşları yerinden oynattı, dengeleri alt üst etti.
Esat rejimi Suriye'de IŞİD'la birlik olurken, Irak'ta IŞİD hedeflerini bombalama süsüyle Amerika'nın gözüne girdi. Şu an Suriye rejiminin ülke içi katliamlarından kimse bahsetmiyor.
Aynı şekilde Suriye içerisinde hem Esat ile hem de IŞİD'la çarpışan Özgür Suriye Ordusunun da Irak'a girmesi isteniyor.
Biz yıllardır Suriye'deki iç savaşın sonlanmasını beklerken, Irak'taki gelişmelere Suriye'nin direk ortak olması bu durumu uzak ihtimal haline getirdi.
Artık Suriye ve Irak'ta paralel bir savaş var. Bu savaş Suriye'de Esat'ın işine gelir, hatta Esat bu sayede kendini temize bile çıkarabilir.
Yaptığı iş aynı. Suriye'de sivilleri katlediyor, Irak'ta da bunu yaptı. Irak'ta yapınca teşekkür aldı. Çünkü IŞİD diye bir kalkan var.

SON DAKİKA