Mustafa Taha Dağlı

Mustafa Taha Dağlı

04 Ağustos 2014, Pazartesi

Gazze katliamının getirdikleri

İsrail'in kanlı Gazze saldırıları Ortadoğu denkleminde bazı taşları yerinden oynattı. İşte değişen dengeler.

1-İsrail Gazze'ye yönelik saldırıları arttırdıkça hiç beklemediği bir direnişle karşılaştı. Bu durum Hamas'ın bölgedeki varlığını güçlendirdi. İsrail operasyonlara Hamas'ı yok etme amacıyla başlamıştı ama Gazze'de okul, hastane bombalayıp, çocukları katletti. İsrail Hamas'ı tam olarak anlayamamış şimdi ise başta Batı olmak üzere herkes anlamaya başladı. Hamas bir terör örgütü değildir, El Kaide asla değildir, bir harekettir, siyasi partidir, iktidardır, Filistin halkının hakkını savunan en büyük güçtür, silahlı kanadı vardır ama terör faaliyeti yoktur. Mısır'da tasfiye edilen İhvan'ın Filistin koludur, Gazze'de Hamas ile irtibatlı olmayan kimse yoktur, İsrail işgaline direnen Hamaslıların aileleri, anaları, babaları, çocukları, kardeşleri de aynı uğurda işgale direnmektedir. Kısacası Hamas teröristse tüm Filistin halkı teröristtir hem de sadece Gazze'dekiler değil, Kudüs, Batı Şeria, 67 sınırlarındakiler de öyledir. İşte İsrail çocuk katlettikçe Hamas'ın ne olduğu ne olmadığı daha net olarak ortaya çıkmıştır.

2-İsrail Hamas'ı ortadan kaldırmak için Gazze'ye saldırdı ama bugün seçim olsa Hamas, tıpkı 2006'da olduğu gibi El Fetih lideri Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ı mağlup eder. Abbas bu süreçte büyük prestij kaybetti çünkü Hamas sadece Gazze'de değil tüm Filistin topraklarında var. İsral'e karşı uzun süre sessiz kalan Abbas'ın oyun dışı kalmasını son anda engelleyen ise Başbakan Erdoğan'dır. Türkiye'nin tavsiyeleri ile Abbas Hamas-El Fetih arasındaki uzlaşıya sahip çıkarak durumu kurtarmayı başarmıştır.

3-İsrail Gazze'ye Hamas ile El Fetih arasındaki uzlaşı sürecini bitirmek için saldırmıştı çünkü Filistinlilerin birleşmesi İsrail'in hiç ama hiç işine gelmiyordu ama bu son noktada Türkiye'nin de devreye girmesiyle uzlaşı devam etmektedir.

4-İsrail'in Gazze saldırıları İsrail ile Amerika'nın arasını açtı. Amerika Başkanı Obama her ne kadar saldırıları sürekli desteklese de İsrail Obama'dan hep daha fazlasını bekledi. Özellikle Paris'te yapılan Gazze zirvesindeki ateşkes planı İsrail ile Amerika yönetimi arasındaki köprülerin atılmasına yol açtı. İsrail, gerçek bir ateşkesi içeren o plandan dolayı Amerika Dışişleri Bakanı Kerry'yi İsrail davasına ihanetle suçladı. Şu an Amerika'daki Yahudi lobisi Amerikan Yönetimine sert şekilde tepki veriyor.

5-İsrail'in Gazze saldırıları İsrail'in ne kadar yalancı olduğunu da dünyaya kanıtlamış oldu. Asker kaçırıldı bahanesiyle ateşkes bozup çocuk katletmeye devam ettiler sonra askeri kaçırılmadığı öldüğü ortaya çıktı. Aslında burada Hamas'ın duruşu da ortaya çıkmış oldu. Çünkü İsrail Gazze'ye saldırırken 12 Haziran'da Batı Şeria'da kaybolan Yahudi gençlerin ölmesini gerekçe göstermişti. İsrail Hamas'ı suçlamış Hamas ise eylemi reddetmişti. Çünkü Hamas kaçırsa üslenir bunu herkes bilir tıpkı 2006'da Gilat Şalit'i kaçırdıklarında yaptıklarını yaparlar üstelik çocuk kaçırıp, öldürmek asla Hamas'ın işi değildir.

6-İsrail'in Gazze saldırıları İsrail ile Mısır'daki Sisi yönetiminin aynı paralelde çalıştıklarını da belgelemiş oldu. İsrail bu süreçte Sisi'den hep destek alırken Amerika'ya bile Sisi'nin kendileri için yaptıklarını örnek gösterdiler.

7-Ve Hizbullah. Suriye'de Esat için Müslümanlarla savaşan Hizbullah, İsrail'in Gazze katliamına sessiz kalarak bugüne kadarki anti-siyonist çizgisinden sapma göstermiştir.

SON DAKİKA