Mustafa Taha Dağlı

Mustafa Taha Dağlı

01 Eylül 2014, Pazartesi

Ateşkesin arkasındaki korkunç plan

26 Ağustos Salı: Gazze'de ateşkes oldu, Hamas "zafer" ilan etti.

27 Ağustos Çarşamba: Özgür Suriye Ordusu ile hareket eden El Kaide bağlantılı örgütler, İsrail işgali altındaki Golan sınırını ele geçirdi.

27 Ağustos Çarşamba: Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat, IŞİD'ı hedef göstererek dünyaya terörle ortak mücadele teklif etti.

28 Ağustos Perşembe: IŞİD, Suriye'de rejime bağlı 200 askeri infaz etti, Irak'ta ise kaçırdığı peşmergelerle Amerika ile Bölgesel Kürt Yönetimine meydan okudu.

29 Ağustos Cuma: Obama'nın, IŞİD'la mücadele için geniş askeri eylem hazırlığında olduğu ve bölgesel bir koalisyon oluşturma planladığı ortaya çıktı.

Bölgede geçen haftanın öne çıkan başlıkları böyleydi. İsrail, Hamas'ın Gazze'ye yönelik ablukayla ilgili tüm şartlarına "evet" diyerek, 51 gün süren katliam operasyonlarını durdurdu. Ateşkesin ardından Hamas zafer ilan ederken İsrail'de aşırı sağcılar Başbakan Netanyahu'yu "Hamas ile nasıl masaya oturursun" diyerek suçladı.

Ateşkes sonrası Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın çok ilginç açıklamaları vardı. İsrail'e seslendi, "1967 sınırları ya da değil yeter ki artık sınırlar belli olsun" dedi ardından Hamas'a yönelik ithamlarını sıraladı, Gazze'de Hamas'ın gölge bir hükümet kurduğunu bu sürdükçe uzlaşı hükümetinin risk altında olacağını vurguladı.

Filistin ile ilgili gelişmelerin yanı sıra bölgede IŞİD ve El Kaide ile ilgili gelişmeler de vardı. IŞİD hem Suriye'de hem de Irak'ta meydan okumaya devam etti. Özgür Suriye Ordusunda yani Suriyeli muhaliflerin safında rejime karşı savaşan El Kaide bağlantılı El Nusra gibi bazı örgütler de İsrail işgali altındaki Golan sınırını ele geçirdi.

İsrail'in Suriye ile tampon bölge oluşturmak için işgal ettiği Golan Tepelerinde rejimle muhalifler arasında çok şiddetli çatışmalar patlak verdi. Teyakkuza geçen İsrail Ordusu, yanı başında cereyan eden çatışmaları an ve an izledi.

Tüm bunlar olurken Amerika kaynaklı bazı operasyonel planlar medyaya servis edildi. Amerika bir süredir Basra Körfezindeki savaş gemilerinden kalkan uçaklarıyla Irak'taki IŞİD mevzilerini bombalıyor. Ancak IŞİD hala Amerikalıları kaçırıyor, infaz ediyor, bununla birlikte peşmergeler üzerinden Amerika'yı tehdidi sürdürüyor.

Neticede Obama'nın bir savaş planı yaptığı iddia edildi. Plan, Irak ve Suriye ile birlikte tüm Ortadoğu'yu içine alıyor. Hedefte IŞİD var ama IŞİD'in aslı astarı nedir? Yani bu örgüt kimlerden oluşuyor, kimleri kapsıyor, burası belli değil. Bu durum öyle tehlikeli ki IŞİD derken bu örgütün içerisine herkes dahil edilebilir.

Evet Amerika, geniş kapsamlı IŞİD avı için askeri eylem yapacak. Plana Avrupa ülkeleri, NATO, Körfez ülkeleri ve İsrail de dahil edilebiliyor. Böylesine güçlü bir koalisyondan söz ediliyor.

Hedef elbette sadece IŞİD değil IŞİD'la birlikte aynı torbaya kimler konulacaksa onların hepsi hedef olacak.

Bu konuda İsrailliler açık konuştu. İsrail İstihbarat Bakanı Yuval Steinitz, Kudüs'ü ziyarete gelen Amerikan Köngresi üyelerine brifing verdi. Steinitz, Hamas'ın da IŞİD'ın bir parçası olduğunu vurguladı ve koalisyonla yapılacak geniş kapsamlı askeri operasyonda Hamas'ın da hedef alınması gerektiğini söyledi.

İsrailli Bakan, Suriye-İsrail sınırındaki El Kaide, Irak ve Suriye'deki IŞİD ya da Nijerya'daki Boko Haram'ın Hamas'la aynı örgütün parçaları olduğunu iddia etti. Ve söz konusu operasyonda Hamas'ın da terör örgütleriyle birlikte hedef alınarak, bitirileceğini belirtti.

Özetle Gazze'de ateşkes ilan edildi ama İsrail'in Hamas'a yönelik eylem planları devam edecek gibi görünüyor. En azından İsrail, Amerika'nın dillendirdiği IŞİD'a yönelik operasyonda Hamas'ı da hedef tahtasına oturtacak.

SON DAKİKA