Mustafa Taha Dağlı

Mustafa Taha Dağlı

15 Aralık 2014, Pazartesi

İşkence raporunun perde arkası

Amerika durduk yere neden CIA işkencelerinin raporunu yayınladı? Oysa raporda bilinmeyen fazla da bir şey yok.

ABD'de bir kavga var. Demokratlarla Cumhuriyetçiler arasında. Raporu yayınlanan işkenceler Cumhuriyetçilerin dönemine ait. Hepsi eski Başkan Bush zamanında yapılan kirli işler.

2003 Irak işgalinden sonra Bağdat'ta Ebu Garip Cezaevinde ortaya çıkan işkence skandalları, Guantanamo ve CIA'in uçaklarında uygulanan işkenceli sorgu yöntemleriyle defalarca gündeme gelmişti.

Bugün Demokratlar, senatonun işkence raporunu yayınlamasıyla Cumhuriyetçi kanadı zor durumda bırakmayı hedefliyor. Kısa süre önce yapılan seçimlerde Cumhuriyetçilerin Demokratlara üstünlük sağlaması da bu kavganın nedenlerinden biri.

Kavga var dedik ama yeni değil. 11 Eylül 2012'de Libya'da Bingazi'deki ABD konsolosluğuna yönelik saldırıda ABD Büyükelçisi hayatını kaybetmişti. O saldırı, Obama'yı zor durumda bırakmış hatta dönemin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da ifade vermek zorunda kalmıştı.

Geçen yıl Demokratlar, Bingazi saldırısının organizatörü olan teröristin Bush döneminde Guantanamo'dan serbest bırakıldığını belgelediler.

Taliban merkezli Demokrat-Cumhuriyetçi kavgasında Demokratların ortaya attığı iddialar bununla sınırlı değil. Bush'un Başkanlığı döneminde Irak, Kuzey Kore, Afganistan ve İran ile çok sayıda gizli pazarlıklar yaptığı da dillendiriliyor.

Cumhuriyetçilerin karşı atağında ise yine geçen yıl Obama yönetimiyle Taliban arasında yapılan takas anlaşması vardı.

Taliban, 2009 yılında Afganistan'da görevli Amerikalı asker Bowe Bergdahl'ı kaçırmıştı. Yaklaşık 5 yıldır Taliban'ın elinde tutulan rehine Amerikalı yetkililere teslim edildi. Amerika, askere karşılık Guantanamo Cezaevinde tutulan 5 Taliban üyesini serbest bıraktı.

Taliban, rehine takasının görüntülerini yayınladı. Propaganda şeklindeki video, dünya televizyonlarında haber oldu.

Akabinde Amerika'da Başkan Obama'ya yönelik sert eleştiriler geldi. Özellikle Cumhuriyetçi kanat, Obama yönetiminin Taliban ile giriştiği pazarlığa çok büyük tepki gösterdi.

Bu kavga böyle devam ederken sonuçta iş CIA'in kirli çamaşırlarını yeniden göz önüne sermeye kadar gitti.

O raporda aslında çok da yeni bir şey yok ama Obama dünyaya bir mesaj verdi. Bununla birlikte rapor yayınlanmadan önce dünya genelinde ABD elçiliklerine yönelik olası saldırılar için teyakkuz hali alındı.

Hiçbir olumsuzluk yaşanmadı. İnsanlar zaten bu tür işkenceleri biliyorlardı o yüzden sokakta tepki olmadı. Fakat Amerika, çok iyi bir nabız ölçme operasyonu gerçekleştirdi.

Tüm bunların yanı sıra IŞİD'a ya da diğer terör unsurlarına katılım konusunda da CIA işkencelerinin bir referansı olabilir. İşkencelerin ayrıntılı şekilde kağıda dökülmesi, terör örgütlerine insan kaynağı sağlama noktasında işe yarayabilir. Bu ihtimali de göz ardı etmemek gerek.

SON DAKİKA