Mustafa Taha Dağlı

Mustafa Taha Dağlı

25 Mayıs 2015, Pazartesi

Sisi üzerinden Erdoğan'ı suçlamak da ne oluyor?

Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin idam kararına adam akıllı tepki gösteren tek ülke Türkiye oldu. Daha önce "Sisi'ye artık niye ses çıkaramıyor" diyenler bu kez yeniden Sisici olup, Erdoğan'a saldırmaya başladı.
Geride bıraktığımız hafta boyu Hürriyet'in Erdoğan'la Mursi'yi kıyaslayan "yüzde 52 oy ile seçilen Cumhurbaşkanına idam" manşeti gündemdeydi. Hürriyet, "Erdoğan'ı kastetmedik" izahı yapmaya çalışıp, Mursi'ye sahip çıkar moduna girdi.
Oysa 2013'te darbe olduğunda darbeye darbe demeyenlerin başında Hürriyet geliyordu. Hürriyet'in 4 Temmuz sabahı manşetinde Mursi, görevden alınan bir isim olarak ifade ediliyor ve 'direnin' çağrısıyla ön plana çıkıyordu.
Üstelik Hürriyet darbe sürecinde Mursi'yi itibarsızlaştırmak adına ikinci turda aldığı yüzde 52 oy yerine ilk turdaki oy oranı olan yüzde 24'e vurgu yapıyordu.
Mursi meselesine bakışları böyle. Bir de işin Sisi boyutu var. Şubat ayının başından itibaren Türkiye ile Suudi Arabistan arasında yeni bir sürece girildi. Kral Abdullah'ın vefatı sonrası tahta çıkan Kral Selman, 2 yıldır askıda olan ilişkilere hızlı bir dönüş yaptı.
Mart ayının başında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Riyad ziyareti sırasında Sisi de Kral Selman'la görüşmüş ve paralel medya, Ortadoğu'da çocukların bile inanmayacağı bir yalan ortaya atarak, Erdoğan'ın Kral Selman'ın huzurunda Sisi'den özür dilediğini iddia etmişti.
Sisi, Mursi'ye idam cezası verince ona ses çıkaran tek ülke Türkiye oldu, Cumhurbaşkanı Erdoğan da Başbakan Davutoğlu da Sisi'yi sert dille eleştirdi.
Daha bir kaç ay önce "Erdoğan Sisi'den özür diledi" yalanını ortaya atanlar, bambaşka bir argüman geliştirerek Erdoğan'ı Sisi ve Suudi Arabistan üzerinden vurmaya çalıştı.
Geride bıraktığımız hafta boyunca muhalefetten bir çok siyasi, paralelcilerin TV'leriyle, Doğan Medyasındaki kanallarda canlı yayınlara çıkıp, Erdoğan'a "madem Mursi'yi o kadar seviyorsun, o zaman Sisi'nin en büyük destekçisi Kral Selman'dan hesap sor" dediler.
Türkiye'nin şu an ki en büyük müttefiklerinden biri olan Suudi Arabistan'ın Sisi'ye destek verdiğini söyleyip, Erdoğan'a saldırmaya kalktılar.
Bir kere izah etmekte fayda var, Sisi'ye en büyük desteği veren Kral Selman değil vefat eden eski Kral'dı.
Zaten o kral, Sisi'ye fazlasıyla destek verdiği için Türkiye ile Suudi Arabistan'ın arası 3 Temmuz 2013 darbesinden itibaren açılmıştı.
Üstelik 23 Ocak'ta tahta çıkan Kral Selman, Sisi'ye artık eskisi gibi destek olmayacaklarını saray içerisinde yaptığı hamlelerle gösterdi.
Suudi Arabistan şu an Sisi desteği konusunda bir hayli geriden geliyor, Sisi'ye destek çıkanların başında Batı ülkeleri ile İsrail var.
Şunu da belirtelim Suudi Arabistan'dan ziyade Birleşik Arap Emirliklerinin Sisi desteği daha ön plandadır.
Ama ekranlara çıkıp dış politikadan ahkam kesen muhalefet adayları, Suudi Arabistan'la diğer körfez ülkeleri arasındaki ayrışmalardan bihaberler.
Ve asıl önemlisi Erdoğan, Riyad'a gidip Kral Selman'la görüştüğünde ajandasında Mısır meselesi de vardı, Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin tavrının bu konuda net olduğunu ve demokratik adımlar atılmadıkça da değişmeyeceğini Suudi Arabistan'a net dille bildirildi.
Türkiye'nin Mısır'la arası yok diye, Mısır'la görüşen her ülkeyle de arayı açması düşünülemez. Öyle olsa Türkiye, Suriye konusunda görüş ayrılığı yaşadığı Rusya ve İran'la bambaşka konumlarda olurdu.
Sırf Erdoğan'ı eleştirebilmek adına dış politika ahkamı kesen siyasiler, bunları nasıl bilmez anlamak güç. Olur da yarın dış politikayı yönetme şansı bulurlarsa ne yapacaklar, onu da kestirmek imkansız.

SON DAKİKA