Mustafa Taha Dağlı

Mustafa Taha Dağlı

08 Şubat 2016, Pazartesi

EKVADOR'DA PKK'NIN NE İŞİ VAR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekvador'u ziyaret etti, PKK'lılar salonu basmaya kalktı.

Erdoğan'ın Latin Amerika'daki ilk durağı Şili ardından Peru'ydu. Cumhurbaşkanı, bu ülkelerden ayrılır ayrılmaz ikisi de karıştı, başkentlerinin caddelerinde sokağa dökülen protestocular polisle çatıştı.

Peki Erdoğan'ın Latin Amerika ziyareti sırasında bu ülkeleri karıştıran güç kimdi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu ziyaretlerinde Şili, Peru ve Ekvador'la çok önemli ticari anlaşmalara imza atıldı.

Erdoğan, Şili ve Peru'dan ayrılıp Ekvador'a geçtiği gün ise Yeni Zelanda'da Trans Pasifik İşbirliği Anlaşması'nın nihai metni imzalandı. İmza atan ülkeler arasında Şili ile Peru da vardı.

Amerika, bu anlaşmayla, Çin ve Rusya karşısında önemli bir pazarda başrole soyunmuştu.

TPP, ABD'ye ne kazandırıyorsa daha fazlasını Rusya'ya kaybettiriyor. Zaten hemen sonrasında Şili ve Peru'da Rus destekli hükümet karşıtları sokaklara döküldü.

San Tiago ve Lima'daki sol görüşlü protestocuların, TPP anlaşmasına tepki olarak, gerçekleştirdikleri eylem en çok Rusların dikkatini çekti. Rus medyası, sokakların alev alev yandığı çatışma görüntülerini köpürterek yayınladı.

Erdoğan'ın son durağı Ekvador'du. Rus destekli militanlar burada da işbaşındaydı.

Bu kez devrede olanlar PKK'lılardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşma yapacağı binaya girmeye çalışan PKK'lılar oldu. Bu bir saldırı girişimiydi.

Çünkü içeride bir Cumhurbaşkanı bulunurken kapıyı zorlayan saldırganlar vardı. Dolayısıyla her ülkenin güvenlik güçlerinin yaptığı gibi Ekvador polisi de duruma müdahale etti. Onlarla birlikte Cumhurbaşkanını korumakla görevli ekip de PKK'lıları binadan uzak tutmaya çalıştı.

Bu haber PKK yayın organlarında "Erdoğan'ın korumaları Ekvadorlu göstericilere, milletvekillerine saldırdı" şeklinde yayınlandı.

Gayet normal nihayetinde PKK kendi yaptığı saldırı girişimini kendine yakın yayın organlarında kendi ağzıyla verdi.

Aynı dili Rus medyası da kullandı.

Ancak onların yayın organlarına iştirak eden farklı medya kuruluşları da yok değildi, Zaman gazetesi gibi. Zira Ekvador'daki hadise, Zaman gazetesinde tıpkı PKK yandaşı yayın organlarının dili ve yaklaşımıyla haber oldu.

Peki Ekvador'da PKK'lıların ne işi vardı? Cumhurbaşkanı Erdoğan o ülkeyi ziyaret edince nereden vazife alıp da bir anda ortaya çıktılar ve saldırmaya kalktılar?

Aslında Ekvador'da Kürt nüfusu yok gibi ama PKK var, PKK'nın Suriye uzantısı PYD terör örgütü de var.

Oradaki adları "Ekvador Gençlik Örgütü Organizasyonu". PKK ile bağlantılı bir örgüt. Liderleri Eduardo Meneses.

Meneses 2013'de Türkiye'ye gelerek Kürt Siyasal Hareketi'ne destek vermişti. HDP'nin (o dönem BDP) Gençlik Meclisi 1. Olağan Kongresi adıyla Diyarbakır'da düzenlediği etkinliğe katılmıştı.

Şimdi ise Ekvador'da karşımıza çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan bir saldırıya kalkıştı. Bunu yaparken savaş karşıtı gibi gerçek dışı argümanlar kullanıp, yaptıkları terörü kılıflandırmaya çalıştı.

Ancak gerçek ortada. Diyarbakır Sur'da ya da Ekvador'un başkenti Quito'da fark etmiyor, PKK bir şekilde farklı maskeler altında, arkasına Rus desteğini alarak, terör faaliyetlerine devam ediyor.

SON DAKİKA