Mustafa Taha Dağlı

Mustafa Taha Dağlı

24 Ocak 2017, Salı

PYD, Suriye Kürtlerini temsil etmiyor

Astana Zirvesinde PYD terör örgütü yok. Suriye krizinin siyasi çözümü için başlatılacak olan süreçte Suriye Kürtlerini PYD teröristleri değil gerçek yerel güçleri temsil ediyor.

Obama yönetimi Suriye politikasını, Suriye'nin kuzeyinde şekillendirerek, Suriye Kürtleri üzerine kurdu. Suriyeli Kürtler derken de PYD teröristlerini muhatap aldı.

Türkiye, PYD'nin bir terör örgütü ve PKK'nın uzantısı olduğunda ısrar edince, isim değiştirerek paravan bir örgüt kurdu ve adına da Suriye Demokratik Güçleri deyip, "biz bunları destekliyoruz" dedi.

Trump ve yeni yönetim de Suriye politikasında Suriye Kürtlerine destek vereceklerini söylüyor.
Yani ABD'nin bu anlamda bir geri adımı olmayacak.

ABD'nin "Suriyeli Kürt" algısı bugüne kadar PYD terör örgütünden ibaretti.
Oysa PYD Suriye Kürtlerini temsil etmiyor.

PYD PKK'nın uzantısı olan bir terör örgütü.
2012'den itibaren hem Şam rejimiyle hem de ABD ile işbirliği yaparak bu noktaya getirildi.

PYD, Suriye'nin kuzeyinde Türkmenlerle Arapların yanı sıra PKK gibi düşünmeyen Kürtleri de hedef alıyor.
Yani bunların asıl amacı Kürtler falan değil.

Zaten PYD'nin ya da silahlı kolu YPG'nin bünyesinde yüzlerce Batılı militan var.
İngiltere, Amerika ve Almanya başta olmak üzere özellikle Avrupa'nın bir çok ülkesinden gelen yabancı teröristler, bu yapı içerisinde terör faaliyeti yürütüyor.

PYD bünyesinde "Kürtler için savaşıyoruz" sloganıyla hareket eden Batılı militanların Suriye ile Kürtlerle, de dil ne din ne köken olarak hiçbir bağlantıları yok.
Suriyeli değiller, Kürt değiller, Arapça ya da Kürtçe bilmiyorlar, Müslüman değiller, vs.

Trump ve ekibi bugüne kadar Kürtler konusunda sıcak mesajlar verdi, desteğin devam edeceğini söyledi.
Ama bu destek hangi Kürtlere gidecek?
PYD gibi çakma Kürtlere mi yoksa o bölgenin gerçek sahibi olan Suriyeli ya da Iraklı Kürtlere mi?

Donald Trump hiçbir zaman PYD adını zikretmedi sadece Kürtler ifadesini kullandı.
PKK ve PYD de bu duruma şüpheli yaklaşıyor, Trump'ın kast ettiği Kürtlerin kim olduğunu konusunda "kesin biziz" diyemiyorlar.

Suriye'nin kuzeyindeki Kürt bölgesinde PKK çizgisinde olmayan ve bu nedenle PYD'nin saldırılarına hedef olan Suriye Ulusal Kürt konseyi çatısındaki Kürtler var. Bu gruplar Esed rejimi muhalifi aynı zamanda Türkiye'nin desteklediği Suriye Ulusal Koalisyonunun bir parçası konumundalar.

Obama yönetiminin devre dışı bırakıldığı Astana zirvesinde Suriye Kürtlerini PYD terör örgütü değil PYD'nin rakip olarak gördüğü Suriye Kürt Konseyi temsil edecek.
Abdülhakim Başer, İbrahim Biro gibi son 4-5 yılda bir çok kez PYD saldırılarına hedef olan rejim karşıtı Kürt liderler Astana'da olacak.

Astana süreci Suriye krizinin çözümü için kısa vadede net bir sonuç vermese bile bundan sonraki dönemde ABD'nin Suriye politikasında emsal niteliği taşıyacak.
Astana ile birlikte Suriye Kürtlerinin çerçevesinin uluslararası normlara göre şekillenip, Suriye'deki Kürtleri PYD'nin değil PYD'nin yok etmeye çalıştığı muhalif Kürtlerin temsil etmesinin altı çizilecek.

SON DAKİKA