Mustafa Taha Dağlı

Mustafa Taha Dağlı

07 Kasım 2017, Salı

OHAL'in yerine Drakon Kanunları

Fransa OHAL'i kaldırdı. Peki ne oldu?
Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Macron'a "kahraman" mı dememiz gerekiyor?

Macron'un vaadiydi, "Ohal'i kaldıracağım" demişti.
Görevdeyken 3 aylığına bir kerelik daha uzattı.
Sonra Kasım başında Olağanüstü hali kaldırdı.

Fransa aslında bir OHAL'ler ülkesidir.
2005'te Kuzey Afrikalı bir göçmen çocuk, polis kovalamacasında elektrik direğine sıkıştırılıp, elektrik çarpması sonucu hayatını kaybettiğinde Paris'te göçmen ayaklanması başlamış ve Sarkozy, ohal ilan etmişti.

2015'te Çarli Hebdo saldırısına Kasım ayındaki Paris saldırıları eklenince 2 yıl sürecek olan yeni bir OHAL dönemi yaşandı.
Hollande zamanında başlamıştı Macron döneminde kaldırıldı.

Peki bu iki yıllık OHAL sürecinde ne oldu?
OHAL Fransızlar için ne anlam ifade ediyordu?
Öncelikle Fransa'nın OHAL'inde hedef Müslümanlardı.
DAİŞ terör örgütü saldırılarından yola çıkılarak alınan OHAL kararında hedef DAİŞ saldırılarından korunmaktı ve dolayısıyla DAİŞ teröristi diye Müslümanlara yönelik insan avı başlatmak doğal bir sonuçtu.

OHAL'de camiler kapatıldı. 19 caminin kapısına kilit vuruldu.
Yüzlerce Kuzey Afrika asıllı göçmen hapsedildi, yüzlercesi sınır dışı edildi, bir o kadarı ev hapsi cezasına çarptırıldı.
Müslümanların gittiği camiler, dernekler, idari kararlarla basıldı. Müslümanların evlerine gece baskınları yapıldı.

Kasım 2015'teki DAİŞ saldırısında alınan OHAL ile Müslümanlara yönelik bu sert adımlar atıldı. Oysa OHAL devam ederken DAİŞ yine Fransızlara saldırıyordu, 14 Temmuz'da Nice kentinde kamyon, bağımsızlık günü kutlamalarına katılanların arasına dalıp, onlarca kişiyi öldürmüştü.

OHAL Fransız vatandaşlarının günlük hayatına hiçbir sıkıntı oluşturmadı. Fransız vatandaşı olup aynı zamanda Müslümanlar olanların günlük hayatı ise cehenneme çevrildi.
Fransa'nın iki yıldır uyguladığı OHAL işte böyle bir şeydi.

OHAL kaldırıldı kaldırılmasına ama Fransa OHAL'de uyguladığı yasaları, terörle mücadele yasası adı altında kanunlaştırdı.
Yani OHAL gitti ama OHAL'in aynısı olan terörle mücadele yasası geldi.

Bu yasa AB'nin 14 ülkesinde 2016'dan beri yürürlükte. Ve sık sık güncelleniyor. En son Almanya güncellemişti şimdi Fransızlar, OHAL'deki yetkilerin neredeyse tamamının yer aldığı güncellemeyle terörle mücadele edecek.

OHAL'de Müslümanlar hedefteydi, camiler kapatılabiliyordu. OHAL kaldırıldı yerine gelen yeni terörle mücadele yasasında camilerin kapatılmasında hiçbir engel yok.

OHAL'de Müslümanlar sınır dışı edilebiliyordu, yeni yasayla sınır kontrolleri devam ediyor.
OHAL'de Müslümanların evlerine baskın yapılıyordu, yeni yasayla bu da devam edecek.

Arada ufak tefek farklar var, mesela ev baskınları gece yarısı değil de saat 21.00'e kadar yapılacak gibi ya da bazı baskınlarda polis idari kararla değil de savcıdan izin alacak gibi.

Uluslararası Af Örgütü AB'nin 2016'da getirdiği ve sürekli güncellediği terörle mücadele yasasını "drakon kanunları" olarak nitelendirmişti, yani Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un kaldırdığı OHAL'in yerine Drakon Kanunları geldi.

SON DAKİKA